Helicobacter pylori in feces

F2
BH66

Algemene informatie

In Nederland heeft ruim 30% van de mensen met maagklachten de Helicobacter pylori bacterie in hun maag. Bij mensen met maagklachten uit mediterrane landen, het Midden- of Verre Oosten, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika komt de bacterie veel vaker voor (bij drie van de vier mensen). De bacterie kan een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken. Dit kan maagklachten geven en soms een zweer van de maag of van de twaalfvingerige darm. (bron: www.thuisarts.nl)

Of er sprake is van een infectie met Helicobacter pylori kan op meerdere manieren worden onderzocht: invasief met endoscopie of niet-invasief met laboratorium testen. Er zijn drie soorten laboratoriumonderzoeken mogelijk: onderzoek naar
Helicobacter pylori in de feces, onderzoek naar antistoffen tegen Helicobacter pylori in het serum (serologie) of onderzoek naar de aanwezigheid van Helicobacter pylori in de maag middels een ureumademtest. (bron: NHG Rationeel aanvragen van laboratoriumdiagnostiek)
Ureumademtest wordt niet meer uitgevoerd bij Saltro.

Het tarief is afhankelijk van de gekozen diagnostiek.

Met de Helicobacter pylori antigeentest in feces kan een actieve infectie aangetoond of uitgesloten worden en kan na behandeling aangetoond worden of de behandeling succesvol is geweest. De antigeenbepaling kan fout-negatief zijn bij het gebruik van antibiotica, protonpompremmer of bismuth. Geadviseerd wordt deze middelen voorafgaand aan de fecesdiagnostiek te stoppen, hanteer hiervoor twee weken voor een protonpompremmer en vier weken voor antibiotica of bismuth.

De diagnostische eigenschappen van de antigeentest zijn vergelijkbaar met de ureumademtest en beter dan die van serologisch onderzoek (Bron NHG LESA richtlijn; laboratoriumdiagnostiek maagklachten).

  • Bepaling: Helicobacter pylori
  • Methode/Techniek: antigeenbepaling dmv enzymatische assay
  • Materiaal: feces (in feces container)
  • Benodigd volume: 5 gram
  • Bewaartemperatuur tot transport: 2-8°C
  • Bewaartijd tot analyse: indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 2 dagen
  • Uitslag bekend: 1-2 werkdagen
  • Resultaat: negatief/positief
  • Informatie/contact: zorginformatiecentrum 030-2361125 of voor intercollegiaal overleg met arts microbioloog 030-2361100 (optie1)
  • Opmerking:

bij een positief resultaat:Actieve infectie aangetoond.
Voor controle op therapie feces insturen minimaal 4 weken na beeindiging therapie. N.b. De feces in de koelkast bewaren alvorens transport met transporteur of routerijder naar laboratorium plaatsvindt.

bij een negatief resultaat: Geen aanwijzingen voor een actieve infectie.
Indien ten tijde van de antigeentest antibiotica, bismut, protonpompremmers en/of H2-receptorantagonisten worden gebruikt,kan de antigeen test fout-negatief zijn. U dient dan deze middelen te staken en de test te herhalen. De termijn voor herhalen van de antigeentest na staken is:
-Antibiotica en/of bismut: 4 weken
-Protonpompremmers: 2 weken
-H2-receptorantagonisten: 1 dag.
De feces in de koelkast bewaren alvorens transport naar het laboratorium plaatsvindt.
Afnamematerialenkaart
De diagnostische eigenschappen van de ureumademtest en de antigeentest zijn vergelijkbaar en beter dan die van serologisch onderzoek (Bron NHG LESA richtlijn; laboratoriumdiagnostiek maagklachten).  
Helicobacter pylori IgG

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven