Klik op een van de filters om het antwoord op uw vraag te vinden of zoek via de zoekfunctie rechtsboven op deze pagina. Staat uw vraag er niet bij? Vul dan het formulier in.
Ja, u kunt uw medicijnen op het gebruikelijke tijdstip innemen, behalve wanneer u van uw arts daar een aparte instructie voor heeft gekregen.
Bel ons dan direct om een nieuwe afspraak te maken. Laat ons in elk geval niet voor niets bij u langs komen.
We raden u aan loszittende kleding te dragen. Vooral uw bovenkleding mag niet te strak zitten, omdat we de bloeddrukmeter om uw bovenarm vastmaken.
Metaal verstoort het onderzoek. Daarom kunt u tijdens het onderzoek geen kleding dragen waar metaal in voorkomt. Denk aan ritssluitingen, metalen (druk)knopen of een riem. Ook piercings verstoren het onderzoek. Verder is het belangrijk dat u in de week voor het onderzoek geen onderzoeken met straling heeft ondergaan, waarbij u contrastmiddel of andere stoffen heeft binnengekregen. Bent u zwanger, dan is het vaak beter het onderzoek uit te stellen. U kunt dit met uw huisarts overleggen.
U kunt het beste kleding dragen, waarbij u uw onderbenen en armen makkelijk bloot kunt maken.
U wordt verzocht om in de ochtend van het onderzoek geen bodylotion, zalf of crème op uw huid te smeren. Anders blijven de elektroden niet goed zitten. Verder is het handig als u bovenkleding aandoet die u gemakkelijk kunt uittrekken.
Voor een goed verloop van het onderzoek dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u na 24.00 uur niets meer mag eten en drinken tot na het onderzoek. Eventuele medicijnen mag u innemen met een klein beetje water, behalve de volgende medicijnen:
Medicijnen die de productie van maagzuur remmen mag u minimaal één week voor het onderzoek niet meer innemen. Voorbeelden hiervan zijn: (es)omeprazol (Losec®, Nexium®, pantoprazol (Pantozol®), rabeprazol (Pariet®), ranitidine (Zantac®) en cimetidine (Tagamet®).
Maagzuurbindende medicijnen, zoals Rennies®, antagel, Maalox® en Regla-pH®, mag u alleen de nacht en de ochtend voor het onderzoek niet innemen.
Medicijnen tegen infecties (antibiotica, zoals penicilline) mag u gedurende een maand voor het onderzoek niet innemen. Bij antibioticagebruik is het raadzaam om de ureum-ademtest pas uit te voeren een maand nadat de antibioticakuur is afgerond. Stoppen met antibiotica mag alleen in overleg met uw huisarts.
Als u twijfelt of u kunt stoppen met bepaalde medicijnen, neem dan contact op met uw huisarts. Als u zwanger bent, mogelijk binnenkort zwanger bent of borstvoeding geeft, kan het onderzoek niet gedaan worden. Dit is om uw (ongeboren) kind te beschermen tegen schadelijke stoffen.
Metaal in het lichaam of in kleding kan het onderzoek verstoren. Metaal in het lichaam kan bijvoorbeeld aanwezig zijn na operaties voor botbreuken. Ook een pacemaker bevat metaal.
Uw huisarts zal dit van tevoren met u bespreken. Bij metaal in kleding gaat het bijvoorbeeld om ritsen of knopen. Draag makkelijk zittende kleding tijdens het onderzoek. En gebruik de dag van het onderzoek geen haarlak of oogmake-up, omdat die ook metaaldeeltjes kan bevatten. Verder vragen wij u om tien minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn.
Bloed kan worden afgenomen met een vingerprik of via een ader in de arm. Bij de vingerprik neemt onze medewerker door een prikje in de vinger een aantal druppels bloed af. Bij de venapunctie wordt u geprikt in een ader in één van uw armen. Beide prikken kunnen een beetje pijnlijk zijn, maar dit is slechts van korte duur. Mocht u het toch vervelend vinden of ziet u er tegen op, dan kunt u dat gerust tegen onze medewerker zeggen. Zij hebben handige tips om u op uw gemak te stellen.
Na de bloedafname krijgt u een watje om de plek waar u geprikt bent goed dicht te drukken. Dit helpt om het bloeden te stelpen. Het is raadzaam om na bloedafname de arm tijdelijk niet te zwaar te belasten. Ondanks zorgvuldig handelen zijn blauwe plekken of nabloedingen niet altijd te voorkomen.
Twee uur voorafgaand aan het onderzoek geen cafeïnerijke dranken drinken en niet roken. Smeer ’s ochtends voor het onderzoek geen bodylotion, zalf of crème op uw huid. Anders blijven de elektroden voor het maken van het ECG niet goed zitten. Trek liever ook geen panty, maillot of strakke legging aan, omdat er op de enkels ook een elektrode wordt geplaatst. Houd steunkousen alleen aan als dit noodzakelijk is.
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
De voorbereiding is afhankelijk van de organen die onderzocht worden. Van uw arts hoort u wat op u van toepassing is.
Echo bovenbuik/lever en galblaas: het advies is om in ieder geval zes uur voor het onderzoek nuchter te blijven (niet eten, drinken en roken).
Echo bovenbuik/nieren: het advies is om in het laatste uur voor het onderzoek niet meer te plassen.
Echo bovenbuik/aorta abdominalis (buikslagader): geen voorbereiding nodig.
Echo onderbuik: het advies is om één uur voor het onderzoek 1 liter vocht binnen vijftien minuten op te drinken en niet te plassen. Drinkt u dan water, thee/koffie of vruchtensap, geen koolzuurhoudende dranken.
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
Voor dit onderzoek hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden.
Tijdens het onderzoek kunt u mogelijk geen contactlenzen dragen. Het is daarom aan te raden om met lenzenvloeistof, een lenzenbakje en een reservebril naar het onderzoek te komen. Als u met de auto komt, neemt u dan iemand mee die terug kan rijden.
U kunt op twee manieren ontlasting verzamelen. Uw huisarts zal u vertellen welke nodig is.
Door eenmalig verse ontlasting te verzamelen in een steriel potje dat u krijgt van uw huisarts of dat u kunt aanschaffen bij een apotheek of drogist. Het gevulde potje kunt u samen met het aanvraagformulier dezelfde dag inleveren bij een Saltro-locatie. (De ontlasting mag maximaal 3 dagen oud zijn en moet dan wel al die tijd in de koelkast zijn bewaard).
Door gedurende drie achtereenvolgende dagen ontlasting te verzamelen. Uw huisarts geeft u drie steriel potjes en een instructie, waarin staat hoe u de potjes vult. De gevulde potjes kunt u samen met het aanvraagformulier op de derde dag inleveren bij een Saltro-locatie.
U kunt sperma na masturbatie (aftrekken) opvangen in een speciaal potje dat u van uw huisarts heeft meegekregen. Voor het masturberen wast u de penis met water (geen zeep gebruiken) en droogt u deze goed af. Vang het sperma op in het potje. Wanneer een deel van het zaad buiten het potje terecht is gekomen, probeer dit dan alsnog in het potje te krijgen. U kunt op het aanvraagformulier noteren dat een deel verloren is gegaan. Het is belangrijk dat u aangeeft of het eerste of het laatste deel verloren is gegaan. Tijdens het masturberen kunt u geen condoom gebruiken, omdat dit de kwaliteit van het sperma beschadigt. Ook kunt u geen sperma opvangen dat tijdens de geslachtsgemeenschap is vrijgekomen. U kunt het potje met sperma het beste vervoeren in de binnenzak van uw kleding. Hoge of lage temperaturen beschadigen namelijk de kwaliteit van sperma.
Lever het potje met sperma binnen één uur na afname op afspraak in bij het laboratorium van Saltro. U kunt hier een afspraak maken.
Het adres is: Saltro Mississippidreef 83 3565 CE Utrecht 088 700 1000
Wij adviseren u om thuis het sperma op te vangen in een speciaal daarvoor bestemd potje (Saltro beschikt niet over een geschikte ruimte hiervoor).
Voor het onderzoek is de eerste ochtendurine nodig. Was voor het plassen uw geslachtsdelen met water. U kunt op twee manieren urine verzamelen. Uw huisarts zal u vertellen welke nodig is.
Door eenmalig de eerste ochtendurine te verzamelen in een steriel potje dat u krijgt van uw huisarts. Het gevulde potje kunt u samen met het aanvraagformulier dezelfde dag inleveren bij een Saltro-locatie.
Door gedurende 24 uur alle urine te verzamelen in een speciale fles die u bij uw huisarts of apotheek kunt krijgen. De eerste ochtendurine gaat in het toilet (noteer datum en tijdstip op de fles). Daarna verzamelt u alle urine van de gehele dag en nacht, tot en met de eerste ochtendurine in de fles. Deze kunt u samen met het aanvraagformulier dezelfde dag inleveren bij een Saltro-locatie.
Klik hier voor de instructie voor het opvangen van de urine.
Vaak zult u zelf het best weten hoe u uw kind kunt kunt voorbereiden. Bij de meeste kinderen is het goed om precies te vertellen wat er gaat beuren. Dit kunt u het best op de dag zelf doen en niet te lang van te voren. Vertel uw kind dat het prikje even pijn doet, maar dat dat snel weer over is. Als uw kind erg angstig is voor het prikken, kunt u met uw huisarts of apotheek overleggen over het gebruik van een EMLA pleister. Deze pleister bevat een verdovende crème. Door de pleister een uur van te voren op de plaats aan te brengen waar geprikt gaat worden, wordt de huid verdoofd. De prik zal minder gevoeld worden. Het is aan te raden de pleister dan op beide armen aan te brengen. Uw apotheek of huisarts kan precies uitleggen waar de pleister geplakt moet worden.Neem tijdens het prikken uw kind op schoot en probeer het af te leiden met een knuffel of plaatjesboek. Wanneer u zelf rustig blijft is dat makkelijker voor uw kind.Onze medewerkers hebben ervaring in het omgaan met kinderen. Bij baby’s tot een jaar kan de bloedafname thuis plaatsvinden. Uw huisarts moet daar dan een huisbezoek voor aanvragen.
Een adreswijziging kunt u doorgeven via 'Mijn gegevens'. U kunt inloggen met uw artscode en een wachtwoord.
Factuuropbouw facturen 2016 Een onderzoek dat is aangevinkt op het aanvraagformulier kan leiden tot het testen van meerdere bepalingen. Hierdoor kunnen er meerdere regels op de factuur staan (terwijl 1 onderzoek is aangevinkt op het aanvraagformulier). Daarnaast worden er standaard orderkosten (kosten per aanvraag) en afnamekosten (kosten voor afname materiaal) in rekening gebracht.
Om via LabOnline uw aanvragen te doen moet u geregistreerd worden. Neem hiervoor contact op met uw accountmanager.
Saltro heeft van uw (huis)arts opdracht gekregen om onderzoek(en) uit te voeren. Saltro brengt hiervoor kosten in rekening. Bij de berekening van de kosten hanteert Saltro de tarieven van de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit). Deze tarieven worden elk jaar bepaald door de NZA. De onderzoeken uit de basisverzekering gaan ten koste van uw eigen verplichte risico. De hoogte van het verplicht eigen risico wordt ieder jaar door de overheid bepaald. Saltro heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Neem contact op met uw zorgverzekeraar over de polisvoorwaarden.
Voor sommige bloedonderzoeken is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit houdt in dat u tenminste 8 tot 12 uur voor de bloedafname niet meer mag eten en drinken. U mag wel water drinken en eventueel medicijnen innemen.
Nadat onze laborant u heeft uitgelegd hoe het onderzoek gaat, zal hij of zij de bloeddrukmanchet aanbrengen om een van uw armen. Dit is een zelfde soort band als de huisarts gebruikt bij het meten van uw bloeddruk. De manchet is gekoppeld aan een apparaat. U krijgt een riem met een tasje mee om het apparaat in te dragen. Het aanbrengen duurt ongeveer 15 minuten en is pijnloos. Verder krijgt u een registratieformulier mee. Hierop kunt u aangeven wanneer u medicijnen inneemt en welke activiteiten u onderneemt. Het liefst voert u tijdens het onderzoek uw normale activiteiten uit. Na 24 uur dient u het apparaat uit te schakelen. U kunt het apparaat dan afkoppelen en inleveren bij Saltro.
Voorafgaand aan het onderzoek legt de medewerker u precies uit wat er gaat gebeuren. Als dingen niet duidelijk zijn, vraag die dan gerust. Voor het onderzoek kleedt u zich uit (ondergoed mag u aanhouden). Nadat uw lengte en gewicht zijn gemeten, mag u gaan liggen op de onderzoekstafel. Stil liggen is erg belangrijk. Tijdens het onderzoek worden er röntgenafbeeldingen gemaakt van uw wervelkolom en heupen. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer twintig minuten.
Voor het onderzoek begint, legt de onderzoeker precies uit wat hij of zij gaat doen. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Om de bovenarmen en onderbenen krijgt u een bloeddrukmanchet aangebracht. Dit is een zelfde soort band als uw huisarts gebruikt bij het meten van uw bloeddruk. De banden worden opgepompt en lopen daarna langzaam leeg. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Voordat het onderzoek begint, legt de onderzoeker precies uit wat hij of zij gaat doen. Ook wordt de werking van het apparaat (eventrecorder) uitgelegd. De onderzoeker plakt de elektrodes op uw borst en sluit de draden van de eventrecorder hierop aan. U krijgt de aangesloten eventrecorder samen met een registratieformulier 7 dagen mee naar huis. Op de eventrecorder zit een knop. Als u klachten krijgt, drukt u hierop. De recorder maakt dan een hartfilmpje. Tegelijkertijd noteert u op het meegekregen formulier uw klachten, activiteiten en het tijdstip. Na het aansluiten van de eventrecorder draagt u de recorder dag en nacht bij u, totdat u minimaal vijf hartfilmpjes heeft gemaakt. Gedurende de onderzoeksperiode kunt u kort douchen. Vóór het douchen koppelt u de recorder los van de plakkers en legt u het apparaat op een droge plaats. Na (maximaal) twee weken levert u de recorder in bij de afgesproken onderzoekslocatie van Saltro. De uitleg en het aansluiten duren ongeveer dertig minuten.
Het onderzoek is pijnloos en duurt 40 minuten. Het onderzoek start met een nul-meting waarbij u gevraagd wordt om uit te ademen in twee buisjes. U krijgt sinaasappelsap te drinken om de juiste zuurgraad in u maag te bewerkstelligen, hierna drinkt u de opgeloste C13 en als laatste wordt u gevraagd wederom wat sinaasappelsap te drinken. Als de maag geïnfecteerd is met Helicobacter pylori, dan wordt de C13 stof afgebroken en uitgescheiden via de adem. Na inname van de ureum wacht u 30 minuten en ademt u daarna een aantal keer uit in twee buisjes. Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken. U kunt zonder bezwaar zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan. De meeste mensen vinden de ureum-ademtest niet belastend.
Voordat het onderzoek begint, legt de onderzoeker precies uit wat hij of zij gaat doen. Tijdens het onderzoek ligt u met de kleren aan op een brancard. Deze wordt in de tunnel van het scanapparaat geschoven. Het is belangrijk dat u tijdens de opnames zo stil mogelijk blijft liggen. Omdat het apparaat een hard kloppend geluid maakt, krijgt u een koptelefoon met muziek op. U kunt met de laborant blijven praten via een microfoon. Het onderzoek is niet schadelijk voor de gezondheid, duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.
Bloed kan worden afgenomen met een vingerprik of venapunctie. Bij de vingerprik neemt onze medewerker door een prikje in de vinger een aantal druppels bloed af en vangt deze op in een cupje. Een cupje is een klein dun buisje van ongeveer 1,5 cm hoog. Bij de venapunctie wordt u geprikt in een ader in één van uw armen. Beide prikken kunnen een beetje pijnlijk zijn, maar dit is slechts van korte duur.
Na de bloedafname krijgt u een watje om de plek waar u geprikt bent goed dicht te drukken. Dit helpt om het bloeden te stelpen. Het is raadzaam om na bloedafname de arm tijdelijk niet te zwaar te belasten. Ondanks zorgvuldig handelen zijn blauwe plekken of nabloedingen niet altijd te voorkomen. Mocht dit zich voordoen, dan kunt u contact opnemen met Saltro of met uw arts.
Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten. Nadat u met ontbloot bovenlichaam heeft plaatsgenomen op de onderzoekstafel, worden er elektroden geplakt op uw borst, armen en benen. Soms moet er eerst borsthaar worden verwijderd. De elektroden zijn met een ECG-apparaat verbonden en registreren de elektrische stroompjes die de hartspier laten samentrekken. Aan de elektroden worden draden bevestigd die met het ECG-apparaat zijn verbonden. Er staat geen stroom op deze draden. Het maken van het hartfilmpje duurt enkele minuten. Gedurende die tijd blijft u zo stil en ontspannen mogelijk liggen. In een enkel geval vindt tijdens het onderzoek overleg met uw huisarts plaats. Uiteraard krijgt u dit dan te horen.
Voorafgaand aan het onderzoek legt onze onderzoeker precies uit wat er gaat gebeuren. Tijdens het onderzoek ligt u met ontblote benen op de onderzoekstafel. De onderzoeker brengt gel op uw benen aan, waarna hij of zij de echokop op uw benen plaatst en heen en weer beweegt. Daarbij gaat het vooral om de lies en de knieholte. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.
Voorafgaand aan het onderzoek legt onze echoscopist precies uit wat er gaat gebeuren. Ook tijdens het onderzoek kunt u nog vragen stellen. U ligt met uw blote buik op de onderzoekstafel. De onderzoeker brengt gel op uw buik aan, waarna hij of zij de echokop op uw buik plaatst en heen en weer beweegt. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.
Voorafgaand aan het onderzoek legt onze medewerker precies uit wat er gaat gebeuren. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel met uw hoofd iets achterover. U wordt gevraagd halssieraden te verwijderen. De onderzoeker brengt gel op uw hals aan, waarna hij of zij de echokop op uw hals plaatst en heen en weer beweegt. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.
Voorafgaand aan het onderzoek legt de onderzoeker precies uit wat er gaat gebeuren. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel met uw hoofd iets achterover. U wordt gevraagd halssieraden te verwijderen. De onderzoeker brengt gel op uw hals aan, waarna hij of zij de echokop op uw hals plaatst en heen en weer beweegt. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.
Voor het onderzoek begint, legt de onderzoeker precies uit wat hij of zij gaat doen. Tijdens het onderzoek ligt u met ontblote schouder op de onderzoekstafel. De onderzoeker brengt gel op uw schouder aan, waarna hij of zij de echokop op uw schouder plaatst en heen en weer beweegt. Om een optimaal beeld te krijgen, zal de onderzoeker u vragen om uw arm in verschillende posities te houden. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.
Voor het onderzoek begint, legt de onderzoeker precies uit wat hij of zij gaat doen. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel met het gebied dat onderzocht moet worden ontbloot. De onderzoeker brengt een gel op het scrotum aan, waarna hij of zij de echokop op de huid heen en weer beweegt. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.
Voor het onderzoek begint, legt de onderzoeker precies uit wat hij of zij gaat doen. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel met het gebied dat onderzocht moet worden ontbloot. De onderzoeker brengt een gel op de huid boven de zwelling aan, waarna hij of zij de echokop op de huid heen en weer beweegt. Soms is het nodig lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.
Onze medewerker, een echoscopist, legt u voor het onderzoek precies uit wat er gaat gebeuren. Ook tijdens het onderzoek kunt u nog vragen stellen. Tijdens het onderzoek is uw bovenlichaam ontbloot en ligt u op uw linkerzij op de onderzoekstafel. De onderzoeker brengt gel op uw borst aan, waarna hij of zij de echokop op uw borst plaatst en heen en weer beweegt. Soms is het nodig om lichte druk uit te oefenen. De echokop bevat een zender en een ontvanger van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven vormen een beeld op de monitor. De geluidsgolven zijn onhoorbaar en onschadelijk. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos.
Voor het onderzoek begint, legt de medewerker functieonderzoek precies uit wat hij of zij gaat doen. Het onderzoek duurt hooguit een uur en is vrij inspannend. Tijdens het onderzoek wordt gemeten hoeveel lucht u na maximaal inademen maximaal kunt uitademen. Ook wordt de doorgankelijkheid van uw luchtwegen bepaald, door te meten hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen na een maximale inademing. Terwijl u rechtop zit, met uw tanden en lippen om het mondstuk van het meetapparaat, wordt uw neus afgesloten met een klem. Vervolgens moet u meerdere malen diep in- en uitademen en met kracht blazen. In de meeste gevallen krijgt u daarna een luchtwegverwijder toegediend. Na 15 of 30 minuten wachten, wordt het onderzoek herhaald om de invloed van de luchtwegverwijder op uw luchtwegen te meten.
U kunt de ontlasting opvangen in een steriel potje dat u krijgt van uw huisarts of kunt kopen bij een apotheek of drogist. Sluit het potje goed af en zorg dat het schoon is aan de buitenkant en lever het potje samen met het aanvraagformulier dezelfde dag in bij een Saltro-locatie. In sommige gevallen kan uw arts het ook per post verzenden in een speciaal daarvoor bestemde verzendenvelop.
U kunt sperma opvangen in een speciaal daarvoor bestemd potje dat u krijgt van uw huisarts of kunt kopen bij een apotheek of drogist. Sluit het potje goed af en lever het samen met het aanvraagformulier in bij Saltro op afspraak. U kunt hier een afspraak maken. Het is belangrijk dat u dit binnen één uur na afname doet. U kunt het potje met sperma het beste vervoeren in de binnenzak van uw kleding. Hoge of lage temperaturen beschadigen namelijk de kwaliteit van sperma.
Het adres is: Saltro Mississippidreef 83 3565 CE Utrecht 088 700 1000
Wij adviseren u om thuis het sperma op te vangen in een speciaal daarvoor bestemd potje (Saltro beschikt niet over een geschikte ruimte hiervoor).
U kunt de urine opvangen in een steriel potje dat u krijgt van uw huisarts. Sluit het potje goed af en zorg dat het schoon is aan de buitenkant. Klik hier voor een uitgebreide instructie. Lever het potje samen met het aanvraagformulier dezelfde dag in bij een Saltro-locatie. In sommige gevallen kan uw arts het ook per post verzenden in een speciaal daarvoor bestemde verzendenvelop. Wij adviseren u alleen speciale steriele potjes te gebruiken. Het gebruik van jampotjes of frisdrankflesjes kunnen ervoor zorgen dat het onderzoek niet betrouwbaar is en opnieuw gedaan moet worden.
Wanneer het wondje van de bloedafname blijft bloed is het aan te raden opnieuw het wondje goed dicht te duwen. U doet dat met een watje of een dubbelgevouwen gaasje. Doe dit minstens 20 minuten. Kijk na twintig minuten of het bloeden gestopt is. Zo niet duw dan nogmaals gedurende 20 minuten het wondje dicht. Blijft ook hierna het wondje bloeden neem dan contact op met uw huisarts.
Vraag een nieuwe pas bij ons aan via telefoonnummer 088 700 1000. U ontvangt de nieuwe pas binnen drie werkdagen per post.
Als u dezelfde avond merkt dat u uw tabletten bent vergeten, neemt u alsnog de voorgeschreven dosering in. Ziet u de volgende dag dat u de vorige dag uw tabletten vergeten bent in te nemen? Bel ons dan. Wij adviseren u over het aantal tabletten dat u kunt innemen. Komt u er pas na twee dagen of later achter? Maak een notitie op uw doseerkalender en geef dit bij de eerst volgende controle door.
Krijgt u plotseling veel of grote blauwe plekken? Neemt u dan contact op met uw huisarts en informeer de trombosedienst. Wij adviseren u over wat u kunt doen.
Heeft u bloed bij de ontlasting of pikzwarte ontlasting? Neemt u dan contact op met uw huisarts en informeer de trombosedienst. Wij adviseren u over wat u kunt doen.
Heeft u bruine of rode urine? Neemt u dan contact op met uw huisarts en informeer de trombosedienst. Wij adviseren u over wat u kunt doen.
Als u ziek bent op de dag van de controle, bel ons dan direct om een nieuwe afspraak te maken. Vooral als u koorts (boven 39,0°C) of diarree heeft of als u een antibioticum moet gebruiken, is het belangrijk dat u op tijd gecontroleerd wordt. We kunnen u dan eventueel thuis komen prikken. Er is dan namelijk meer kans op een ontregelde INR-waarde.
Heeft u een bloedneus die langer duurt dan 30 minuten? Neemt u dan contact op met uw huisarts en informeer de trombosedienst. Wij adviseren u over wat u kunt doen.
Is (een deel) van uw oogwit roodgekleurd? Als uw zicht in dit oog veranderd is of als meer dan de helft van uw oogwit rood is, neemt u dan contact op met uw huisarts en informeer de trombosedienst. Wij adviseren u over wat u kunt doen.
De doseerkalender ontvangt u per post, de dag nadat u bent geprikt. Als u de doseerkalender per mail ontvangt, krijgt u die dezelfde dag. Als u niets ontvangen heeft, kunt u ons bellen, zelfs in het weekend! Wij geven u telefonisch de dosering voor die dag door of sturen u een nieuwe doseerkalender.
Heeft u vaginaal bloedverlies terwijl u normaliter niet meer menstrueert? Of is uw menstruatie veel langer en/of heftiger? Neemt u dan contact op met uw huisarts en informeer de trombosedienst. Wij adviseren u over wat u kunt doen.
Als u van te voren weet dat u een ingreep moet ondergaan of opgenomen wordt in het ziekenhuis, meld ons dit dan zo snel mogelijk. Wij adviseren u of u moet stoppen met het slikken van de antistollingsmedicijnen en wanneer.
Wij zijn bereikbaar via telefoon en e-mail. Meet u zelf uw INR, dan kunt u contact met ons opnemen via uw Digitaal Logboek.
Bent u verhinderd op de dag van de controle van uw zelfmeetapparatuur? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Dat kan via Mijn Dossier of -als het om een afspraak gaat voor vandaag of morgen- via de telefoon.
Op deze Antistollingspas staan uw persoonsgegevens en welk antistollingsmedicijn u gebruikt. De antistollingspas maakt u gratis aan op de website van de Trombosestichting. (link https://www.trombosestichting.nl/)
Wij raden u aan om matig te zijn in het gebruik van alcohol. Ons advies is om niet meer dan 2 glazen alcohol per dag te nuttigen. Grotere hoeveelheden verhogen uw INR-waarde en daarmee de kans op bloedingen. Heeft u een dag erg veel alcohol gedronken, dan adviseren wij u dit te melden en u een keer extra te laten controleren. Ga niet op eigen houtje uw dosering veranderen.
U kunt in principe prima op vakantie als u antistollingsmedicijnen slikt. Heeft u kortgeleden trombose gehad? Overleg dan met uw arts over uw vakantie. Het kan namelijk zijn dat veelvuldige controle nodig is na de start van een antistollingsbehandeling. Bent u al onder controle, bespreek uw vakantieplannen dan met de trombosedienst.
U kunt zich niet zelf aanmelden, dat doet de huisarts of specialist. U kunt wel aangeven dat u gebruik wilt maken van de trombosedienst van Saltro. Uw arts kan daar geen bezwaar tegen maken.
Als u naar Saltro wilt overstappen, neem dan telefonisch contact met ons op. Wij vragen u na aanmelding om een overstapformulier in te vullen. Daarmee vragen wij uw dossier op bij uw huidige trombosedienst. Zo wordt alle informatie overgedragen. Trombosedienst
Uw behandelend specialist of huisarts bepaalt de duur van de behandeling, niet de trombosedienst. Wel bewaakt de trombosedienst de behandelduur. Deze is afhankelijk van uw indicatie. Sommige mensen gebruiken tijdelijk antistollingsmedicijnen, anderen hebben levenslang antistollingsmedicijnen nodig.
Als u zwanger wilt worden en antistollingsmedicijnen slikt, raden wij u aan om advies te vragen aan uw gynaecoloog. Is de antistollingsbehandeling maar van korte duur, dan is het beter om even te wachten met zwanger worden. Bent u tijdens het gebruik van antistollingsmedicijnen zwanger geworden, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts en met de trombosedienst.
Helaas is het niet mogelijk om u op een vast tijdstip te komen prikken. Onze bloedafname-medewerkers prikken namelijk ook andere cliënten. De route die onze medewerkers afleggen wisselt elke dag.
Weet u ruim van te voren dat u verhinderd bent? Geef dit dan door als u geprikt wordt. Wij houden daar rekening mee met het plannen van een nieuwe afspraak.
Voorafgaand aan het onderzoek kunt u met een ingevuld aanvraagformulier op het hoofdkantoor van Saltro contant betalen of pinnen. De declaratie gaat niet naar de zorgverzekeraar en u ontvangt geen factuur thuis. Vervolgens gaat u voor het onderzoek langs bij een van onze onderzoekslocaties.
Voor sommige bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u vanaf 8 uur voor de bloedafname niet meer mag eten en drinken. Een slokje water mag u wel drinken. Het innemen van medicijnen is ook toegestaan, behalve als u hiervoor een aparte instructie heeft gekregen van uw arts. Voor alle andere bloedonderzoeken is het aan te raden dat uw wat eet van te voren. De kans om licht in uw hoofd te worden of flauw te vallen is dan minder groot.
De kans om na bloedprikken een infectie op te lopen is nihil. De bloedafname vindt plaats na desinfectie van de huid en met steriele naalden.
Een kopie van de factuur kunt u opvragen via fin.adm@saltro.nl onder vermelding van het factuur- en debiteurennummer (staat rechtsboven op de factuur) en het factuurbedrag.
Op het hoofdkantoor van Saltro in Utrecht kunt u met een geldig legitimatiebewijs persoonlijk een specificatie van een onderzoek afhalen. Wij adviseren u vooraf telefonisch contact op te nemen met Saltro (088 700 1000). Als u aangeeft wanneer u langskomt, zorgen wij ervoor dat uw specificatie bij de receptie voor u klaar ligt. Een andere mogelijkheid is dat Saltro de specificatie naar uw (huis)arts stuurt zodat u daar de specificatie persoonlijk op kunt halen.
Ja, vanaf een uur na de bloedafname kunt u gaan sporten.
Ja, na het prikken mag u alcohol drinken.
Ziekte (met of zonder koorts) of wijziging van medicatie, activiteitenniveau of eetpatroon: dit kan allemaal schommeling in de INR-waarden veroorzaken. We weten niet altijd waarom dit gebeurt. Soms kan het ook te maken hebben met stress, grote zorgen, een emotionele gebeurtenis of veranderend gebruik van alcohol.
Als u van uw arts of specialist een nieuw medicijn moet gebruiken, meld ons dit dan zo spoedig mogelijk tijdens kantooruren. Er zijn namelijk medicijnen die invloed hebben op de antistollingsmiddelen, waardoor de INR-waarde ontregelt. Ook als u stopt met het gebruiken van een medicijn, is het belangrijk dit aan ons door te geven. Wordt u dezelfde week nog geprikt, dan kunt u de wijziging tijdens de controle melden. Zo niet, dan kunt u de wijziging telefonisch doorgeven.
Nee, u hoeft niet altijd nuchter te zijn voor bloedafname. U hoort van uw behandelaar, wanneer u verwezen wordt voor bloedonderzoek, of u daarbij nuchter moet zijn.
Wat gaat er veranderen? Europa is op weg naar een gezamenlijke betaalmarkt (SEPA) waar we straks overal op dezelfde manier kunnen betalen. Rekeningnummers, overschrijvingen, incasso's en betaalpassen zijn straks zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen binnen SEPA (Single Euro Payments Area) te gebruiken. Kijk ook op www.sepa.nl
De grootste verandering is dat IBAN als rekeningnummer gebruikt gaat worden.
Saltro gaat over op IBAN in 2014. U als lid van Saltro merkt hier weinig van en u hoeft hier zelf niets aan te doen. Als Saltro uw rekeningnummer kent zal het automatisch worden omgezet naar IBAN.
De bestaande automatische incasso met een machtiging, blijft gewoon van kracht, ook hier behoeft u geen actie te ondernemen.
U bent volgens onze gegevens niet verzekerd Volgens de bij Saltro bekende gegevens bent u niet verzekerd op de datum dat het onderzoek is aangevraagd door uw (huis)arts. U dient de factuur zelf te voldoen aan Saltro.
Uw gegevens zijn niet bekend bij Saltro Dit kan voorkomen als het aanvraagformulier onjuist of onvolledig is ingevuld. U kunt de volgende gegevens doorgeven via fin.adm@saltro.nl: voornaam, (meisjes)achternaam, geboortedatum, BSN, naam van uw zorgverzekeraar en bijbehorend polisnummer (klantnummer), en desbetreffende factuur- en debiteurennummer (staat rechtsboven op de factuur).
Het uitgevoerde onderzoek valt niet onder de basisverzekering U dient de factuur zelf te voldoen aan Saltro. Raadpleeg uw zorgverzekeraar over uw polisvoorwaarden of u niet aanvullende verzekerd bent voor deze kosten.
Het onderzoek is aangevraagd door een alternatieve arts Het onderzoek is aangevraagd door een arts die niet in het BIG-register (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staat als huisarts. U dient de factuur zelf te voldoen aan Saltro. U kunt eventueel de declaratie indienen bij uw zorgverzekeraar.
Saltro heeft geen invloed op de weergave van een declaratieoverzicht van uw zorgverzekeraar. Een onderzoek dat is aangevinkt op het aanvraagformulier van Saltro kan leiden tot het testen van meerdere bepalingen. Hierdoor kunnen er meerdere regels op de factuur staan (terwijl 1 onderzoek is aangevinkt op het aanvraagformulier).
Saltro is niet bevoegd om inhoudelijke informatie over onderzoek(en) aan u te verstrekken. Indien u vragen heeft over de inhoud van onderzoek(en) of uitleg wil waarom een onderzoek is uitgevoerd, kunt u contact opnemen met uw (huis)arts.
Saltro stuurt de resultaten van de ambulante bloeddrukmeting naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Na het inleveren van het apparaat ontvangt uw huisarts binnen 3 werkdagen de uitslag.
Nadat de radioloog de resultaten heeft beoordeeld, stuurt Saltro een verslag aan uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Saltro stuurt de resultaten van de enkel-armindex naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat de radioloog de resultaten van het onderzoek heeft beoordeeld, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie dagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat een radioloog de resultaten van de echo heeft beoordeeld, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat een radioloog de resultaten van de echo heeft beoordeeld, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat een radioloog de resultaten van de echo heeft beoordeeld, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat de cardioloog de resultaten heeft beoordeeld, stuurt Saltro een verslag aan uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. In geval van spoed, neemt de medewerker functieonderzoek direct contact op met de cardioloog. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen. Dit geldt zowel voor de rust-ECG als voor de inspannings-ECG.
Nadat een radioloog de resultaten van de echo heeft beoordeeld, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. In geval van spoed, zal de echografist direct contact opnemen met de huisarts. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat een radioloog de resultaten van de echo heeft beoordeeld, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat een radioloog de resultaten van de buikecho heeft beoordeeld, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat een radioloog de resultaten van de echo heeft beoordeeld, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie werkdagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat de cardioloog de resultaten heeft beoordeeld, stuurt Saltro een verslag aan uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Een week na beoordeling van het onderzoek zijn de resultaten bij de huisarts bekend.
Nadat de foto’s zijn beoordeeld door de optometrist, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie werkdagen na de beoordeling heeft de huisarts de uitslag binnen.
Nadat een longarts de onderzoeksresultaten heeft beoordeeld, stuurt Saltro de uitslag naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Binnen 3 werkdagen is de uitslag bij uw huisarts bekend.
Saltro stuurt de resultaten van het ontlastingsonderzoek naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie dagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Saltro stuurt de resultaten van het spermaonderzoek naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie dagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Saltro voert wetenschappelijk onderzoek uit en doet ook onderzoek voor kwaliteitsdoeleinden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lichaamsmateriaal (restmateriaal, zoals bloed) van patiënten die bij Saltro een onderzoek hebben ondergaan. Wanneer u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw materiaal, kunt u dit kenbaar maken via een email aan bezwaar@saltro.nl. U vermeldt uw naam, initialen en geboortedatum. Als onderwerp van de e-mail vermeldt u ‘bezwaar’. U hoeft ons dit maar één keer te laten weten en ook kunt u op een later moment ons nog laten weten dat u bezwaar heeft. Indien u aanvullende vragen heeft kunt u contact opnemen met Saltro via 088 700 1000 of via https://federa.org/code-goed-gebruik.
INR betekent International Normalized Ratio. Dit is een maat om overal ter wereld op gelijke manier de stollingswaarde van het bloed weer te geven.
Een blauwe plek ontstaat omdat er nadat de naald is verwijderd, nog een klein beetje bloed onder de huid komt. Het lukt niet altijd om dit te voorkomen. Het is belangrijk dat u het wondje lang dicht duwt ( 10 minuten) met een watje. Hierna laat u het watje met daaroverheen een pleister nog een half uur zitten.
Flauwvallen is niet gevaarlijk maar wel erg vervelend. Meestal voelt u het aankomen. Een licht gevoel in het hoofd, misselijkheid, zweten, bleek worden en oorsuizen zijn klachten die vaak van te voren optreden. Sommige mensen hebben veel meer last van flauwvallen dan anderen. Flauwvallen kan gebeuren tijdens of na bloedprikken. Maar er zijn ook veel andere omstandigheden waarin het kan gebeuren. Zoals lang staan en iets engs zien. Wanneer u flauwvalt bent u kortdurend buiten bewustzijn. Soms schokt het lichaam even. Meestal bent u binnen enkele minuten weer bij. Er zijn verschillende manieren waarop u de kans op flauwvallen minder groot kunt maken:
Zorg dat u gegeten heeft voordat u bloed laat prikken ( behalve als u nuchter geprikt moet worden)
Drink veel water voor het bloedprikken ( 5 glazen)
Kijk niet naar de naald of naar het prikken
Wanneer u het gevoel krijgt flauw te vallen, ga dan zitten of liggen, kruis uw benen en span de spieren van benen en billen.
Het aanvraagformulier van de huisarts
De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Uw zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Het aanvraagformulier van de huisarts
De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Uw zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Zonnebril (op sterkte)
Reservebril, (soms kunnen de lenzen niet direct weer ingebracht worden)
Eventueel lenzenbakje en lenzenvloeistof
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Overzicht van uw medicijnen
Het aanvraagformulier van de huisarts
De eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Uw zorgverzekeringspas
Aanvraagformulier van de huisarts
Eventuele uitnodigingsbrief van Saltro
Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
Zorgverzekeringspas
Wat neem ik mee voor het ontlastingsonderzoek? U kunt de ontlasting in een speciaal daarvoor bestemd potje inleveren bij een Saltro-locatie. Denk ook aan:
het aanvraagformulier van de huisarts
uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
uw zorgverzekeringspas.
U kunt de urine in een speciaal daarvoor bestemd potje inleveren bij een Saltro-locatie samen met:
het aanvraagformulier van de huisarts
uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
uw zorgverzekeringspas.
Wanneer u verwezen bent door uw behandelend arts of verloskundige worden de kosten door de zorgverzekeraar vergoed. Daarbij moet u wel rekening houden met het eigen risico van uw zorgverzekeraar. Kijk hiervoor meer informatie over de tarieven.