Tarieven

Wat kost uw diagnostisch onderzoek?

We geven u graag inzicht in onze tarieven zodat u vooraf weet waar u aan toe bent. In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken van 2023.  Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht. 

Het kan noodzakelijk zijn nader onderzoek te doen. De hoogte van deze extra kosten is vooraf niet te voorspellen en is afhankelijk van het soort onderzoek. Deze kosten staan niet in het overzicht.

Staat het onderzoek niet in de tarieventool? Neem dan contact op met Saltro.

Contact

Wat u verder nog moet weten

Doortesten kweken van medisch microbiologische bepalingen

Bij sommige kweekonderzoeken zijn bepaalde uitkomsten aanleiding om de kweek verder te onderzoeken. Dit wordt wel doortesten genoemd. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer er bacteriën zijn gevonden in het kweekmateriaal en wij moeten vaststellen welke dat zijn. Ook de huisarts kan om extra bepalingen verzoeken.

Welke testen uiteindelijk worden gebruikt, is afhankelijk van de uitkomsten van de eerste test. Daarom is vooraf niet altijd precies vast te stellen wat uiteindelijk het onderzoek gaat kosten.

Facturen pathologisch onderzoek VGZ verzekerden regio Almere

Bent u woonachtig in de regio Almere en verzekerd bij VGZ? Dan worden de facturen voor pathologisch onderzoek voortaan direct naar u toegestuurd. De factuur dient u aan Saltro te voldoen. Vervolgens kunt u de factuur declareren bij VGZ. Heeft u nog vragen over de declaratie of de hoogte van de vergoeding? Neem dan contact op met de afdeling service & contact van zorgverzekeraar VGZ.

Contact

Kosten huisbezoeken

Huisbezoeken zijn alleen bedoeld voor patiënten die fysiek niet in staat zijn om zelfstandig dan wel met begeleiding naar een locatie van Saltro te komen. Een huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar een bloedafnamelocatie te komen. De kosten van huisbezoeken zijn:

 • Bloedafname door Saltro bij u thuis: op te vragen bij de administratie
 • Trombosedienst bloedafname door Saltro bij u thuis: € 69,66 per bloedafname

Afwijkende cervix cytologie uitstrijkje

Bij een afwijkende cervix cytologie uitstrijkje wordt een HPV PCR uitgevoerd. De kosten hiervan zijn: € 147,68.

Doortesten allergie-onderzoek

Bij onderzoek met code BA67 (screening op inhalatie-allergenen) en FX5E (screening op voedsel-allergenen) wordt bij een positieve uitslag het onderzoek verder uitgesplitst in respectievelijk 11 en 6 allergenen.

De kosten hiervan zijn € 177,20
(BA67: screening op inhalatie-allergenen).

De kosten hiervan zijn € 100,52
(FX5E: screening op voedsel-allergenen).

Afwijkende Pathologie

Ter ondersteuning van de diagnostiek kan er aanvullend onderzoek worden toegevoegd door de patholoog.

 • Immun- en enzymhistochemie, dit om afwijkingen van eiwitten aan te tonen
 • Moleculaire diagnostiek, afwijkingen in het DNA aantonen, om een diagnose te stellen en/of gevoeligheid van een behandeling te bepalen.
 • Elektronenmicroscopisch onderzoek
Moleculair biologische technieken worden uitgevoerd op ongeveer 10-15% van alle weefsels die op de afdeling pathologie binnen komen voor diagnostiek, en worden bijna altijd uitgevoerd in combinatie met de diagnostische histopathologie. Deze moleculaire analyses worden uitgevoerd omdat zij bij kunnen dragen aan het vaststellen van de diagnose of van belang zijn voor de identificatie van doelgerichte behandelopties in het kader van personalized medicine. (Bijbehorende codes zijn: MO1, MO2, MO3, MO4 of MO5, tarieven volgen)

Kosten voor een cliënt van de trombosedienst

 • Bloedafname door Saltro op locatie: € 39,02 per bloedafname
 • Bloedafname door Saltro thuis: € 69,66 per bloedafname
 • Uw stollingswaarde zelf meten en/of zelf doseren: € 206,62 per kwartaal
 • Bloedafname door thuiszorg of verpleging of verzorging: € 177,66 per kwartaal

Indien u zelf uw stollingswaarden wilt meten, dan volgt u eerst een cursus bij Saltro. Aan deze cursus en de extra begeleiding die u krijgt bij het starten van zelf meten, zijn kosten verbonden. De kosten zijn in het eerste kwartaal eenmalig hoger: maximaal €460,59 (exclusief korting van uw zorgverzekeraar). U betaalt maximaal echter € 385,- per jaar (dit is uw eigen risico) of meer als u een hoger eigen risico heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Een aantal kosten is niet meegenomen in het tarievenoverzicht, namelijk de orderkosten (kosten per aanvraag), kosten voor huisbezoeken en de kosten voor nader onderzoek. Deze worden opgeteld bij de kosten voor de verschillende onderzoeken (bepalingen).
 • Orderkosten
  Maximaal € 22,64 per aanvraag
 • Huisbezoek
  Maximaal € 27,95 per aanvraag + € 22,64 orderkosten
 • Doortesten
  De tarieven gelden wanneer er niets gevonden wordt. Als het noodzakelijk is om nader onderzoek te doen, komen er extra kosten bij. Dit is van tevoren niet te voorspellen en is afhankelijk van het soort onderzoek. Deze kosten staan niet in de lijst.
 • Uw zorgverzekeraar bepaalt welke kosten zij u vergoedt (houd rekening met uw eigen risico).
 • De tarieven gelden wanneer er geen bijzonderheden gevonden worden en nader onderzoek niet noodzakelijk is.
 • Het kan noodzakelijk zijn nader onderzoek te doen. De hoogte van de extra kosten is vooraf niet te voorspellen en is afhankelijk van het soort onderzoek. Deze staan niet in dit overzicht.
 • De tarieven zijn exclusief bijkomende kosten.
Wilt u weten wat een onderzoek kost, klik dan op "Bereken hier uw tarief" voor het kostenoverzicht van de diagnostische onderzoeken. Staat het onderzoek dat u zoekt niet in de lijst, dan kunt u contact opnemen met Saltro.

Tarieventool

In onze tarieventool vindt u eenvoudig de tarieven van de behandelingen die Saltro uitvoert in opdracht van uw arts. Op het formulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

LET OP: De tarieven in onderstaande tarieven tool zijn nog niet ge-update naar de tarieven van 2024. We werken er hard aan om de tarieven z.s.m. aan te passen. Heeft u in de tussentijd vragen over de tarieven neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.