STEC/EHEC

F4

Algemene informatie

Er zijn meerdere varianten van Eschericha coli (E. coli) en een deel hiervan kunnen acute diarree veroorzaken via verschillende toxines die zij produceren.

De shiga-toxine producerende E. coli (STEC) is hier een van en binnen de STEC groep is de enterohemarrhagische E. coli (EHEC) de E. coli groep die ernstige ziekte kan veroorzaken. Een infectie met STEC/EHEC kan verschillend verlopen van geen klachten of milde waterige diarree tot een ernstige bloederige diarree (hemorragische colitis). Van de patienten met een ernstige bloederige diarree kan weer een kleiner percentage een hemolytisch uremisch syndroom (HUS) ontwikkelen. (Bron RIVM STEC/EHEC)

Bepaling: STEC/EHEC kweek
Methode/Techniek: bacteriële identificatie middels kweek en antigeenbepaling
Materiaal: feces (in feces container)
Benodigd volume: 5 gram
Bewaartemperatuur tot transport: 2-8°C
Bewaartijd tot analyse: indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 3 dagen
Uitslag bekend: 2-3 werkdagen
Resultaat: negatief/positief. Een positief resultaat wordt aangevuld met een bacterie-naam en resistentiebepaling. Positief resultaat wordt door de arts microbioloog doorgebeld aan de aanvrager
Informatie/contact: zorginformatiecentrum 030-2361125 / of voor intercollegiaal overleg met een arts microbioloog 030-2361100 (optie 1)
Opmerking: Stam wordt opgestuurd naar RIVM voor surveillance
Afnamematerialenkaart

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven