Bacteriële gastro-enteritis

F3

Algemene informatie

Acute diarree komt vaak voor en gaat meestal vanzelf over. Aanvullend onderzoek is doorgaans niet nodig en heeft zelden consequenties voor het beleid. Acute diarree kan veroorzaakt worden door virussen, bacterien of parasieten.

De meest voorkomende bacteriele verwekkers van acute diarree zijn in afnemende frequentie: Campylobacter species, Salmonella species, Shigella species/E.coli (EIEC) en Yersina enterocolitica. Daarnaast kunnen verschillende Escherichia coli (E. coli) stammen diarree veroorzaken zoals enterotoxische E. coli (ETEC) en de enteroaggregatieve E coli (EAEC). ETEC en EAEC zijn de meest voorkomende verwekkers van reizigersdiarree. De Enterohemorragische E. coli ook wel shigatoxineproducerende E. coli (EHEC/STEC) kan de veroorzaker zijn van een acute bloederige diarree. Ook Clostridium difficile kan de verwekker zijn van een acute infectieuze diarree. Risicofactoren voor een Clostridium difficile gastroenteritis zijn ziekenhuisopname en antibioticagebruik in de voorgaande drie maanden. Exotische verwekkers van acute bacteriele diarree zijn Vibrio cholerae of Vibrio parahaemolyticus.

Er zijn verschillende onderzoeken beschikbaar voor de diagnostiek naar bacteriele verwekkers van acute diarree. De klinische informatie is richtinggevend voor de keuze. Voor standaard onderzoek wordt geadviseerd het feces PCR Bacteriele gastro-enteritis onderzoek aan te vragen. Indien er sprake is van bloederige diarree dan is het advies deze diagnostiek aan te vullen met onderzoek naar STEC/EHEC. Bij diarree bij ouderen met in de voorgeschiedenis antibioticagebruik of ziekenhuis/ verpleeghuisbezoek wordt geadviseerd deze diagnostiek uit te breiden met onderzoek naar Clostridium difficile. Bij vragen of twijfel over de juiste keuze, of verdenking op exotische infecties, kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts microbioloog.

  • Bepaling: Bacteriele gastro-enteritis
  • Methode/Techniek: PCR op Campylobacter spp, Salmonella spp, Shigella species/E.coli EIEC en Yersina enterocolitica
  • Materiaal: feces (in feces container)
  • Benodigd volume: 5 gram
  • Bewaartemperatuur tot transport: 2-24°C
  • Bewaartijd tot analyse: Indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 3 dagen
  • Uitslag bekend: 3-4 werkdagen
  • Resultaat: Negatief of positief. Indien het PCR resultaat positief is wordt een feces kweek op onderdeel ingezet en van de gekweekte bacterie een resistentiebepaling ingezet
  • Informatie/contact: Zorginformatiecentrum 030-2361125 / of voor intercollegiaal overleg met een arts microbioloog 030-2361100 (optie 1)
  • Opmerking:
Afnamematerialenkaart

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven