Natrium

BE03

Natrium komt met name voor buiten de cellen en is in alle lichaamsvloeistoffen aanwezig. Natrium speelt samen met andere elektrolyten zoals kalium, chloride en bicarbonaat een belangrijke rol bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam (verdeling van water in het lichaam).

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid natrium in uw bloed. Meestal wordt dit bloedonderzoek gecombineerd met onderzoek naar andere stoffen in het bloed zoals kalium of chloor. Uw huisarts kan het onderzoek laten doen in het kader van een algemeen bloedonderzoek. Het onderzoek wordt ook gebruikt om te kijken naar de werking van bepaalde inwendige organen of naar de effecten van een behandeling. Bijvoorbeeld bij het gebruik van plaspillen.

Wat wil de uitslag zeggen?

De uitslag geeft de hoeveelheid natrium in uw bloed aan. De waarde ligt meestal tussen de 135 en 145 mmol/l. Een lagere hoeveelheid natrium in het bloed wordt ook wel een hyponatriemie genoemd. Dit kan onder anderen wijzen op een verlies van natrium door diarree, nierziekten of door het gebruik van plaspillen. Ook door veel water te drinken kan het natriumgehalte verlagen. Een hogere hoeveelheid natrium in het bloed wordt ook wel een hypernatriemie genoemd, en wordt vrijwel altijd veroorzaakt door verlies aan water (dehydratie) zonder voldoende water te drinken. Waterverlies kan optreden bij koorts, zweten of door veel te plassen.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven