HCG in bloed (kwantitatief)

BH31
HCG is een hormoon dat door de placenta (moederkoek) gemaakt wordt. Het zorgt dat het lichaam van de vrouw zich aanpast aan de zwangerschap en het stuurt de groei van het ongeboren kind. HCG verdubbelt zich elke 48 uur in de eerste maand van de zwangerschap en stijgt daarna nog door tot week 1-12, waarna waarden zakken tot de 20ste week en daarna constant blijven. Er zijn grote verschillen tussen vrouwen in de exacte hCG waarden. Heel soms wordt het hormoon ook geproduceerd door zeldzame tumoren van de zaadballen van de man of de eierstokken van de vrouw.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid beta-hCG in het bloed. Uw arts zal dit onderzoek vooral aanvragen om te onderzoeken of u zwanger bent en soms of er sprake kan zijn van zaadbalkanker.

Wat betekent de uitslag?

Een verhoogde waarde van het hCG wijst over het algemeen op een zwangerschap. Vanaf 1 week na de bevruchting kan het hCG in bloed al verhoogd zijn. In urine duurt dat iets langer vanaf ongeveer de eerste gemiste menstruatie. Normaal
gesproken wordt vooral de urine test gebruikt. Dat is snel en goedkoper. Ook wanneer er problemen met de zwangerschap zijn, kan hCG in bloed worden aangevraagd. Op basis van de hoogte kan worden ingeschat of deze waarde past bij de duur van de zwangerschap. Zo niet, dan kan er sprake zijn van een zogenaamde buitenbaarmoederlijke of MOLA zwangerschap (te hoge waarden) of een miskraam (lage of snel dalende waarden).

Een verhoogde waarde bij mannen kan wijzen op een zaadbaltumor en bij niet-zwangere vrouwen op een ovariële tumor.