APTT

BP02

APTT staat voor geActiveerde Partiele Tromboplastine Tijd. Het is de tijd die nodig is om bloed te laten stollen in het bloedbuisje.

Bloed stolt om te voorkomen dat we te veel bloedverliezen als we ergens een wond hebben. De bloedstolling is een ingewikkeld proces van veschillende chemische reacties die na elkaar optreden. Bloedplaatjes en verschillende stollingsfactoren (uit de lever) werken hierbij samen. Normaal stolt bloed alleen wanneer de wand van het bloedvat beschadigd is. Soms kan er spontaan een bloedstolsel (trombose) in een bloedvat ontstaan. Dit kan gevaarlijk zijn. U krijgt dan bloedverdunnende medicijnen van uw arts voorgeschreven. Een te hoge dosering van deze medicijnen kan bloedingen geven. Daarom vindt regelmatig bloedonderzoek van de stolling plaats. Aan de hand hiervan wordt de dosering vastgesteld.

Wat meten we en waarom?

Met de APTT-test meten we hoe lang het duurt voordat uw bloed stolt na toevoeging van een stollingsactivator. Uw arts vraagt de test aan om te kijken of er problemen met de bloedstolling zijn. Zowel een te snelle als een te langzame stolling kunnen problemen geven. Vaak wordt de test in combinatie met andere testen voor de bloedstolling gedaan om de oorzaak te kunnen achterhalen.

Ook wordt de APTT gemeten om de werking van bepaalde bloedverdunnende medicijnen te vervolgen (heparine), bij een screening voorafgaand aan een operatie of bij herhaalde miskramen.

Wat betekent de uitslag?

Normaal vormt zich in 22 tot 35 seconden een stolseltje in een buisje bloed. 

Wanneer het stolsel sneller ontstaat en de APTT dus korter is, heeft dat meestal geen betekenis en kan voorkomen na een acute ontsteking of verwonding. 

Een langere APTT betekent een langzamere bloedstolling dan gemiddeld. Dit kan wijzen op een probleem met de bloedstolling door een tekort aan stollingsfactoren, de aanwezigheid van remmers van stollingsfactoren of een malignitiet. Ook kan het passen bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Voor heparine vervolg is APTT de gebruikte test. Voor coumarine antistolling (via de trombosedienst) is de PT de gebruikte test.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven