Overal in de wereld wordt bloed afgenomen voor onderzoek, om een diagnose te stellen of de patiënt te monitoren. Veruit de meeste bloedafnames worden gedaan door middel van een venapunctie, waarbij de ader wordt aangeprikt. Hiervoor is een opgeleide medewerker nodig. Patiënten moeten hiervoor naar een afnamelocatie en zich aanpassen aan de openingstijden. Er zijn weliswaar enkele alternatieven voor de venapunctie, waaronder de vingerprik, waarmee 1 druppeltje bloed afgenomen wordt, waarmee bijvoorbeeld de glucosewaarde of stollingstijd van het bloed gemeten kan worden. Echter, voor het testen van de meeste ziekten is één druppel bloed op dit moment helaas nog onvoldoende. Dus moeten we naar een afnamelocatie. Maar er gloren alternatieven aan de horizon!
Een veelbelovend alternatief voor reguliere bloedafname is een apparaatje dat met “1 druk op de knop”- via micronaaldjes (capillair) bloed uit de bovenarm verzamelt. Micronaaldjes zijn minuscule naaldjes die maar een heel klein stukje door de huid gaan. Zij zuigen uit de haarvaatjes die vlak onder de huid liggen een kleine hoeveelheid bloed. Deze methode wordt door de meeste mensen als pijnloos ervaren. De patiënt kan het bloed zelf afnemen en naar het laboratorium sturen.
Saltro is niet bang dat invoering van deze nieuwe techniek de werkgelegenheid in de diagnostiek bedreigt. Goedhart wijst in dat verband op de krappe arbeidsmarkt en de hoge werkdruk. Met de vergrijzing zal dat alleen maar toenemen. De venapunctie zal bovendien nooit helemaal verdwijnen; er zijn altijd testen waar een grotere hoeveelheid bloed voor nodig is. “Dus in plaats van een bedreiging, biedt het ons juist een mogelijkheid om de kwaliteit van onze diagnostiek in tijden van schaarste op peil te houden”, aldus Goedhart.
Saltro maakt de afname-apparaatjes niet zelf, maar beperkt zich tot het grondig testen van de technieken en apparaten die markt te bieden heeft. Op dit moment kan maar één apparaat de toets der kritiek van het innovatieteam doorstaan. Daarnaast spelen nog andere uitdagingen. Zo zuigt het apparaatje voor de meeste diagnostische tests nog te weinig bloed en kost het nog veel handwerk om het bloed uit het apparaatje te pipetteren. Dat moet beter, want anders wordt het te duur. Maar daaraan wordt gewerkt door de fabrikant, weet Goedhart. De verbeterde versie van het zelfafnameapparaat die dezer dagen wordt gepresenteerd levert al 350 mcl. Zij verwacht veel van de nieuwe technologie. “Het biedt de patiënt individueel maatwerk en comfort en zorgt voor zelfregie op de eigen gezondheid en zorg. “Wij geloven dat deze ontwikkeling past bij de wensen van de patiënten van nu. Die trend is onmiskenbaar. Daar werken we graag aan mee.”