Datum
2 januari 2019

Winter en blauwe plekken

Sneeuw of temperaturen onder het vriespunt kunnen er voor zorgen dat het glad wordt en dat maakt de kans op vallen groter. U kunt daarbij behoorlijke blauwe plekken oplopen. Hoe gaat u hiermee om als trombose cliënt?

Een blauwe plek is een onderhuidse bloeding als gevolg van een val of stoten. Hier heeft iedereen wel eens last van en er is verder ook vrij weinig aan te doen.

Is een blauwe plek anders voor een trombose cliënt?

Als trombosedienst cliënt gebruikt u antistollingsmedicatie, dit zorgt ervoor dat uw bloed langzamer stolt en de kans op stolselvorming verkleint. Een gevolg van uw antistollingsmedicatie is dat u bij vallen en stoten wat sneller een blauwe plek zult krijgen. Dit is op zich niet erg, het lichaam ruimt deze namelijk vanzelf weer op. Zodra u mooie kleuren zoals groen, blauw en paars in de blauwe plek ziet ontstaan, weet u dat uw lichaam aan de schoonmaakactie begonnen is.

Wanneer meld ik een blauwe plek?

Het is verstandig een blauwe plek te melden bij de trombosedienst wanneer u een blauwe plek heeft die groter is dan 10 centimeter of wanneer u meerdere kleine blauwe plekken heeft. Uw lichaam verbruikt dan namelijk meer stollingsfactoren in de blauwe plek(ken). Uw INR-bloedwaarde kan hierdoor oplopen met als gevolg dat u sneller nieuwe blauwe plekken kunt krijgen.

Ook als u zomaar uit het niets blauwe plekken krijgt wil de trombosedienst dat weten. Uw INR-bloedwaarde kan bijvoorbeeld vooraf al verhoogd zijn. Met een keertje extra meten kijken we hoe hoog uw bloedwaarde is en kunnen we de antistollingsmedicatie veilig bijstellen.