Voor een groot aantal bepalingen zijn de afnamebuizen veranderd in juli 2020. Het grote voordeel hiervan is dat wij meer bepalingen uit één buis kunnen halen. Dat zorgt ervoor dat bij de meeste patiënten significant minder bloed wordt afgenomen. Het gaat dan om 1 tot 2 minder buizen bij de meeste patiënten en een ruime reductie op het totale aantal buizen bij alle afnames. Tevens kunnen we sneller een complete aanvraag rapporteren. Bijkomend voordeel is de duurzaamheidswinst door minder afvalproductie. Op het nieuwe probleem-georiënteerde aanvraagformulier zijn de juiste buizen aangegeven, zoals ze sinds juli 2020 worden afgenomen.
De probleem-georiënteerde protocollen zijn geoptimaliseerd in overeenstemming met de nieuwste LESA richtlijnen. De belangrijkste wijzigingen zijn:
Vanaf 27 oktober ontvangt u de nieuwe versie van het probleem-georiënteerde aanvraagformulier, wanneer u deze heeft besteld. In Zorgdomein worden wijzigingen ook per 27 oktober doorgevoerd. Het nieuwe formulier is herkenbaar aan het versienummer P202007 (rechtsonder op het formulier). Wij willen u vragen om uw oude formulieren te vernietigen, zodra u de nieuwe formulieren heeft ontvangen en alleen nog deze formulieren te gebruiken.
Wanneer u het oude aanvraagformulier gebruikt voor het aanvragen van diagnostiek, bestaat de kans dat de verkeerde buis wordt afgenomen bij de patiënt. Mogelijk moet de patiënt dan nogmaals worden geprikt, wat niet prettig is en vertraging in diagnostiek en behandeling kan opleveren. Daarnaast kunnen er fouten optreden bij de rapportage van glucosewaarden (nuchter versus niet nuchter), gezien het verschil in systematiek en de aanpassingen in aanvraagpakketten.
Ook is de logistiek in het laboratorium ingericht op het nieuwe materiaal, waardoor eventueel handmatig, met een verhoogde kans op fouten, monsters moeten worden teruggezocht bij gebruik van het oude formulier.