Datum
1 mei 2019

Onderzoek naar Lyme en andere tekenbeten

Het is lente! Het seizoen om er lekker op uit te gaan, de natuur in te trekken of een terrasje te pikken. Met de komst van het lentezonnetje is helaas ook de teek weer actief. Teken zijn kleine spinachtige parasieten. Met het blote oog zijn ze bijna onzichtbaar. Ze blijven in leven door zich bij hun ‘gastheer’ of ‘gastvrouw’ te voeden met bloed. Vaak ontdek je een teek pas, nadat hij zich je in je huid vastgebeten heeft en volgezogen heeft met bloed.

Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks naar schatting ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet oploopt. Een teek kan besmet zijn met de bacterie borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een deel van de patiënten met lymeziekte houdt langdurig klachten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil lymeziekte en andere tekenbeetziekten beter begrijpen en is daarom op zoek naar patiënten voor onderzoek. Mensen die aan het onderzoek willen meedoen, kunnen zich aanmelden via www.tekenradar.nl. Van de deelnemers wordt gevraagd bloed af te staan en een jaar lang online vragenlijsten in te vullen. Gedurende het onderzoek kunnen de deelnemers laagdrempelig medisch advies krijgen van de onderzoekers, als zij daar behoefte aan hebben.


Het onderzoek richt zich op twee patiëntgroepen:
Kinderen en volwassenen bij wie lymeziekte vastgesteld is.
Doel is meer inzicht te krijgen in hoe vaak klachten voorkomen en wat mogelijke oorzaken zijn.
Een kind of volwassene met erythema migrans of gedissemineerde lymeziekte kan zich tot vier dagen na start van de behandeling aanmelden via tekenradar.

Volwassenen met koorts na een tekenbeet.
Doel is om erachter te komen hoe vaak tekenbeetziekten anders dan lymeziekte voorkomen.
In het zogenoemde Pandora-onderzoek onderzoekt het RIVM hoe vaak andere tekenbeetziekten voorkomen bij volwassenen met koorts na een tekenbeet. Volwassenen met koorts binnen 4 weken na een tekenbeet kunnen zich aanmelden via
tekenradar.