Datum
19 februari 2019

Saltro Outlook 2019

Op 19 december 2018 organiseerde Saltro de eerste van een reeks summits: Saltro Outlook 2019. Verschillende ervaringsdeskundigen en experts deelden deze avond hun visie op en ambities voor de zorg van de toekomst.

Tom Ederveen, robot expert: "Ik heb weleens een robothond meegenomen naar een verzorgingshuis, waarbij ik ouderen een traan zag wegpinken toen ik hem weer terug vroeg."

Robots werken samen met mensen, niet in plaats van mensen

“Toen ik vijf jaar geleden met mijn verhaal over robots in een zorginstelling kwam, kreeg ik te horen dat die robots de banen zouden gaan inpikken”, vertelt Tom Ederveen, robot expert zorg en wonen. “Als ik nu in een zorginstelling kom, vragen de zorgprofessionals waar die robots in vredesnaam blijven. Onze houding ten opzichte van robotica is behoorlijk veranderd.”

Uit bed tillen
Erg vreemd is die verandering niet. De zorgvraag is toegenomen, terwijl het aanbod is afgenomen. “Die robots zullen dus op korte termijn een taak gaan overnemen. Ik zeg bewust ‘een taak’, want in de nabije toekomst komen er vooral robots die zijn ontworpen om één specifieke taak uit te voeren, bijvoorbeeld iemand uit bed tillen”, gaat Ederveen verder.

Minder nazorg
Een inmiddels veel gebruikte robot in de zorg is de operatierobot. Ederveen: “Zorgprofessionals zijn daar zeer enthousiast over. Het vergt een behoorlijke investering, maar de praktijk leert inmiddels dat er door het gebruik van die operatierobot minder nazorg nodig is.”

Ook de logistieke robot, die bijvoorbeeld bloed van de afnamekamer naar het lab brengt, wordt inmiddels met succes in de praktijk gebruikt.

Robot Tessa

Traan
Maar ook warme kant van de zorg kan deels worden overgenomen, of aangevuld door robots. “Ik heb weleens een robothond meegenomen naar een verzorgingshuis, waarbij ik ouderen een traan zag wegpinken toen ik hem weer terug vroeg. Die mensen kunnen een hond of kat vaak niet meer verzorgen, of mogen hun huisdier niet meebrengen. Het werkt niet voor iedereen, maar voor diegenen voor wie het werkt, is het prachtig.”

Vriendje
Robot Tessa wordt gebruikt in instellingen waar mensen met een verstandelijke beperking verblijven. “Die robot maakt ‘s ochtends een patiënt wakker en herinnert ze eraan dat ze over een half uurtje kunnen gaan ontbijten. Dat werkt veel prettiger dan dat één medewerker twintig mensen uit bed moet zien te krijgen. Die patiënten gaan Tessa als een vriendje zien en accepteren die robot vaak meer dan een medewerker met haast.”

Nieuwe collega
We zullen de de komende jaren langzaam aan moeten gaan wennen aan robots, meent Ederveen. “Zowel de patiënt als de zorgprofessional. Zeker in combinatie met platforms als Babylon zal een gerobotiseerde huisdokter er zeker komen. Maar ook de professional zal in de nabije toekomst gebruik gaan maken van een robotassistent die dingen voor hem vasthoudt, aangeeft en de gesproken rapportage vastlegt en omzet in een geschreven rapport. Een nieuwe collega dus. Robots komen er niet in plaats van mensen, maar samen met mensen.”