Datum
26 februari 2019

Saltro Outlook 2019

Op 19 december 2018 organiseerde Saltro de eerste van een reeks summits: Saltro Outlook 2019. Verschillende ervaringsdeskundigen en experts deelden deze avond hun visie op en ambities voor de zorg van de toekomst. 

Sabine Wildevuur en Paulien Melis, beiden werkzaam bij het Creative Care Lab, Waag: "Je hoeft als patiënt nu niet meer lijdzaam achterover te zitten om te wachten tot er een fabrikant met een product komt dat voor hooguit tachtig procent functioneert."

Samenwerken aan persoonsgestuurde zorgtoepassingen

Volgens Hippocrates is het belangrijker te weten wat voor persoon een ziekte heeft, dan te weten welke ziekte de persoon heeft. “In de eed ligt al besloten dat de mens voorop en centraal staat, maar we raken daar wel steeds verder vandaan”, meent Sabine Wildevuur, programmaleider bij Waag’s Creative Care Lab.

DIY operatie filmpjes
Een voorbeeld van die verandering ligt in één lijn met het thema van het congres: de toepassing van technologie. “We zien aan de ene kant operatierobots die ontzettend duur zijn en die minder efficiënt zijn dan een mensenhand, en anderzijds zien we filmpjes op Youtube met ‘do it yourself’ operatie instructies voor mensen die geen ziekenhuisopname kunnen betalen.”

Betrokken
Volgens Wildevuur is veel van de technologie die in E-Health wordt ingezet vooral ‘erg duur’ en ‘werkt het niet’. “Het EPD werkt bijvoorbeeld niet, vooral omdat artsen en patiënten er niet voldoende in betrokken zijn. Bij technologie die wel werkt, zie je dat beide groepen er juist wel in ruime mate bij betrokken zijn.”



FabLab
“Je ziet dat het jasje vaak ook net niet past bij heel veel medische hulpmiddelen”, vult Paulien Melis van Make Health aan. “En waarom moet een aangepaste fiets vierhonderd euro kosten, terwijl de lokale fietsenmaker voor een paar tientjes de fiets van een gebruiker prima kan aanpassen?”Daar staat tegenover dat product- en ontwerpkennis tegenwoordig vrij verkrijgbaar is op het internet. En ook het fabriceren van onderdelen is met de komst van onder andere 3D printers vele malen eenvoudiger geworden. “In een zogenaamd FabLab, een fabricage laboratorium, kan je daardoor zelf je hulpmiddelen gaan maken.”

Eigen gezondheid
Neem nou Lindsey, een dame met MS. Zij wilde graag beter kunnen voorspellen wanneer er een slechte periode aan zat te komen. Melis: “Samen met een team ontwikkelde ze de ‘qualifier’, een vest met daarin een aantal sensoren: infrarood, temperatuur, stijfheid van de spieren, etcetera. De qualifier geeft Lindsey, in combinatie met een makkelijk verkrijgbare bloedtest, meer inzicht in haar ziekte. Dankzij dat inzicht is Lindsey nu beter in staat om voor haar eigen gezondheid te zorgen. Je hoeft als patiënt niet meer lijdzaam achterover te zitten om te wachten tot er een fabrikant met een product komt dat voor hooguit tachtig procent functioneert. Je kunt zoiets nu zelf gaan maken.