Datum
9 oktober 2019

Gezondheidscommunity helpt mensen met diabetes type 2

Een gezondheidscommunity van, door en met mensen met diabetes type 2 gaat de doelgroep helpen om hun leefstijl duurzaam te veranderen. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben deze aandoening. Uit onderzoek blijkt, dat het veranderen van de leefstijl kan helpen bij het verminderen van medicijngebruik bij diabetes type 2. Soms kan het diabetes zelfs omkeren. Veranderen en volhouden van de gewenste leefstijl is echter lastig; het leven is vaak sterker dan de leer.

Omkeren zorgsysteem

De Type 2 Diabetes gezondheidsdata-community, zoals het initiatief officieel heet, ontwikkelt methodes om de leefstijl duurzaam te veranderen. eHealth en toegang en gebruik van persoonlijke gezondheidsgegevens zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen. TNO leidt de community. André Boorsma, onderzoeker bij TNO: “Wij denken dat het omkeren van T2D een verandering vergt van het huidige zorgsysteem. Nu speelt leefstijl nauwelijks een rol. We moeten toe naar een systeem, waarin mensen goed worden geïnformeerd en begeleid in de gewenste verandering van hun leefstijl.”

Een belangrijke voorwaarde is volgens Boorsma, dat patiënten controle krijgen over hun persoonlijke gezondheidsdata. Deze data zijn onmisbaar om gepersonaliseerd advies over leefstijl (voeding en beweging) te ontwikkelen en aan te bieden.

Datacoöperatie

Het project voorziet daartoe in het opzetten van een gezondheidsdatacoöperatie, waar de leden vrij toegang hebben tot hun data en praktische adviezen via eHealth-toepassingen. Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. De gezondheidscommunity wordt opgezet samen met deelnemers aan de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. De datacoöperatie wordt georganiseerd door het Selfcare/Vital10 platform, het beheer van de data ligt bij de Holland Health Data Coöperatie. Castor zorgt voor de inrichting van de logistiek rond het geven van goedkeuring over gebruik van data. De partners Labonovum, Reinier Haga en Saltro leveren hun aandeel bij de bloedafnames en analyses. TNO zal het leefstijl- en voedingsadvies platform bouwen, dat geautomatiseerd advies en ondersteuning van gedragsverandering kan leveren. Het project wordt medegefinancierd door Health~Holland en is ingebed in het Nederlands Innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde.
.