Datum
26 maart 2019

Saltro wint Avicenna Health Hackathon 2019

Het weekend van 23 en 24 maart was Saltro deelnemer aan de Avicenna Health Hackathon. Annelijn Goedhart, adviseur & coördinator Innovatie bij Saltro, was erbij en maakte een verslag. "Het winnen van de Hackathon was natuurlijk super gaaf maar het deelnemen aan de Avicenna was op zich echt al heel erg leuk. Tijdens de Avicenna Health Hackathon waren er diverse interessante sprekers, was er lekker eten, goede koffie en veel leuke mensen. Het was een geslaagde editie en kijken uit naar de volgende."

Hackathon

Een hackathon? Wellicht handig om eerst even toe te lichten wat dit is. Een hackathon is een wedstrijd waarbij teams een vast tijdsbestek krijgen (meestal 24-48 uur) om een case/probleem op te lossen. Teams gaan, onder begeleiding van een coach, op zoek naar een zo creatief mogelijke oplossing voor een probleem. In het geval van de Avicenna Health Hackathon op het gebied van de zorg. De groepen presenteren de resultaten en het prototype/demo in een pitch, een onafhankelijk jury die vervolgens een winnend team kiest. Tijdens de hackathon waren er deelnemers aanwezig vanuit allerlei markten. ICT, farmacie, designers, studenten enz

De eerste dag

In de vroege ochtend van 23 maart kwamen er 100 deelnemers, bedrijven, coaches, motivators en ga zo maar door bij elkaar in Utrecht om van start te gaan met de 2e editie van de Avicenna Health Hackathon. Het thema was ‘Digital Health’. Na een opening en geluisterd te hebben naar de sprekers Erik Gerritsen (secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Guido Geerts (Eigenaar Delft Imaging Systems) pitchte Vincent Molenaar (medewerker bloedafname en onderzoeksstagiaire van het innovatie team) de case voor Saltro.

De case

Omdat mensen die zorg nodig hebben steeds meer zelf willen kiezen, verwachten we dat dit ook zal gelden voor hoe en wanneer ze diagnostiek willen gaan aanvragen. Dit betekent dat diagnostiek zich steeds meer zal gaan verplaatsen van het lab naar de mensen thuis. Omdat we voor een groot aantal testen (nu nog) een minimale hoeveelheid (1ml) bloed nodig hebben is het noodzakelijk om naar een bloedafname locatie te gaan. Dit kost tijd en is vaak alleen maar overdag mogelijk. 

De uitkomst zou zijn: zelf bloed afnemen. We zoeken dus een manier waarop mensen zelf hun bloed kunnen afnemen, zo maken we de zorg rondom diagnostiek:
- Patiëntvriendelijker.
- Goedkoper.
- Patiënt heeft meer regie.

Na de pitch van Vincent meldden zich veel deelnemers met vragen en uiteindelijk resulteerde dat in zelfs twee teams die aan de slag gingen om een oplossing te bedenken voor onze uitdaging. In onze teams zaten designers, arts onderzoeker, business developer, student farmacie etc. We stellen ze even voor.

Van pitch naar oplossing

Na het samenstellen van de teams zijn ze gelijk keihard aan de slag gegaan en is er van 13.00 tot 22.00 uur bedacht, gewikt, gewogen, gewerkt, gelachen, gepuzzeld om uiteindelijk tot 2 mooie prototypes te komen. De teams kregen versterking en input van diverse coaches (allemaal professionals uit het veld) om de oplossingen nog meer te kunnen finetunen en aan het einde van de 1e dag waren de teams al bezig met het printen van een prototype op de 3D printer.

De tweede dag
Na een korte nacht slaap was het tijd om de data die we op zaterdag hadden verzameld, het idee en het eind resultaat in een steengoede pitch te presenteren. De 2 teams zijn uiteindelijk met de volgende oplossingen gekomen: 

Softsample, De soft sample is een band voor om je arm. Wanneer je de band activeert zal er doormiddel van microneedles op een langzame en pijnloze manier 1 ml bloed worden verzameld.  
Hemotractor, De Hemotractor is een opzuigspuitje dat na een vingerprik direct een hoeveelheid bloed zal verzamelen in een buisje. De Hemotractor werkt doormiddel van zuigkracht.  

Zondagmiddag waren er 10 teams die hun pitches hebben gegeven aan de jury en een publiek. Van deze 10 teams waren er 2 teams die een pitch deden voor de case van Saltro; Het thuis kunnen afnemen van 1 ml bloed voor diagnostisch onderzoek. Na het horen van alle 10 de pitches heeft de jury de resultaten bekend gemaakt:
1e prijs: Saltro – Softsample  
2e prijs: Pillify, een oplossing voor apotheken om medicatie die vaak van merk veranderd in een meer algemene verpakking af te geven zodat mensen het niet wantrouwen.  
3e prijs: MedIt aid, een oplossing om administratietijd in de psychiatrie tegen te gaan door gespreksverslagen direct te vertalen naar tekst en op te slaan in dossier.

Winnen is leuk maar wat nu?

Het team met deelnemers en het Saltro innovatie team gaat kijken hoe we het idee tot uitvoering kunnen krijgen. Daar is nog best veel voor nodig, bijvoorbeeld;

  • iemand die het prototype verder kan onderzoeken;
  • investeerders;
  • experts op gebied van microneedles.

Daarin gaan we zeker gebruik maken van de prijs: consultancy uren t.w.v. €4000,- van de Rabobank Healthcare afdeling. Ook zij hebben een groot netwerk en mogelijke investeerders om ons verder te helpen.

Heb jij ideeën om ons een stap verder te helpen? Of ken jij mogelijk interessante partners?

Neem contact op

Annelijn Goedhart

Adviseur & coördinator Innovatie bij Saltro