Een beroerte of CVA (Cerebro Vasculair Accident) is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding.
Bij een herseninfarct is een bloedvat in de hersenen voor langere tijd afgesloten door een bloedstolsel. Het hersenweefsel achter de blokkade krijgt geen zuurstof en voeding. Hierdoor beschadigt dit weefsel of sterft het af. Als de afsluiting van het bloedvat kortdurend is, spreken we van een TIA (Transient Ischemic Attack). Een TIA heeft geen blijvende gevolgen.
Bij een hersenbloeding ontstaat een scheurtje in een bloedvat. Er stroomt dan bloed in of rond de hersenen. Het bloed hoopt zich op en duwt het hersenweefsel weg. Hierdoor raakt het hersenweefsel beschadigd.
Bij een herseninfarct, hersenbloeding of een TIA kunnen de verschijnselen hetzelfde zijn. Bij een TIA duren de verschijnselen meestal niet langer dan een half uur. Bij een herseninfarct of hersenbloeding houden de verschijnselen aan.
Verschijnselen die kunnen wijzen op een beroerte zijn:
Om de schade zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om direct actie te ondernemen en 112 te bellen. Aan de buitenkant is niet te zien of iemand een herseninfarct of een hersenbloeding heeft. Dit wordt via een CT-scan bepaald. Dit is belangrijk, omdat de behandeling van een infarct anders is dan bij een bloeding. Hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans op herstel. Snel ingrijpen is dus nodig om blijvende schade te voorkomen, zoals spraakstoornissen of verlamming.
De twee belangrijkste oorzaken voor een herseninfarct zijn:
De oorzaak van een hersenbloeding is bijna altijd een gebarsten aneurysma. Een aneurysma is een zwakke plek in een bloedvat. Deze zwakke plek kan vanzelf ontstaan. Met het ouder worden groeit het aneurysma langzaam uit tot een ballonnetje. Een hoge bloeddruk en slagaderverkalking versnellen dit proces. Als het aneurysma scheurt, ontstaat er een bloeding.
Is uw beroerte veroorzaakt door bloeding? Dan is soms een operatie nodig om verdere bloedingen te voorkomen. Eventueel krijgt u medicatie om uw bloeddruk en/of cholesterolgehalte te verlagen. Afhankelijk van de aangerichte schade komt u in aanmerking voor revalidatie. Ook hier werkt het aanpassen van leefregels positief: afvallen, gezonde voeding, lichaamsbeweging, stoppen met roken en alcoholgebruik matigen.