Trombose gerelateerde hartaandoeningen

Bij trombose gerelateerde hartaandoeningen krijgt u ook antistollingsmedicijnen voorgeschreven. De kans op trombose is groter bij dit type hartaandoeningen. De medicatie is om trombose te voorkomen. 

Terug naar informatie over trombose?

Klik hier

Kunstklep in het hart

Bij een kunstklep in het hart is de eigen hartklep vervangen door een metalen of kunststof klep. Hierdoor is de kans op trombosevorming in het hart groot. Ook bestaat de kans dat een stuk stolsel loslaat (embolie). De antistollingsbehandeling duurt meestal levenslang en vermindert de kans op trombosevorming en embolie. Er bestaan ook biologische kunstkleppen. Deze zijn gemaakt van menselijk donorweefsel of dierlijke hartkleppen. In enkele maanden tijd wordt dit weefsel overgroeid door het eigen lichaamsweefsel. De antistollingsbehandeling wordt daarom vaak beperkt tot enkele maanden.

Hartspierafwijking

Een hartspierafwijking vertraagt de bloedstroom. Dit verhoogt de kans op trombosevorming. Is de hartspier beschadigd door een eerdere hartaanval? Dan kan er in het litteken van de hartspier een uitstulping ontstaan, een zogenaamde aneurysma. Deze uitstulping zorgt ervoor dat het hart niet goed samen knijpt. Zo ontstaat een lokale trage bloedstroom met hogere kans op trombosevorming. Bij dit soort aandoeningen aan de hartspier is vaak levenslange antistollingsbehandeling nodig.

Hartfalen

Een eerdere hartaandoening kan leiden tot hartfalen. De pompfunctie van het hart is dan aangetast waardoor onvoldoende bloed wordt rondgepompt. Hartfalen is meestal een chronische aandoening, die de kans op trombosevorming in het hart verhoogt. De antistollingsbehandeling is vaak levenslang.

Trombose in het hart

Een stolsel in het hart kan leiden tot een embolie. Wanneer een stolsel in het hart wordt vastgesteld, is het belangrijk snel te beginnen met een antistollingsbehandeling om embolie te voorkomen.

Overige hartaandoeningen

Andere hartaandoeningen kunnen ook aanleiding geven om tijdelijk of langdurig antistollingsmedicijnen te gebruiken. Bijvoorbeeld aangeboren hartafwijkingen, slecht functionerende hartkleppen en verschillende hartoperaties.