Sperma (semen) onderzoek

Voor het onderzoek (na vasectomie oftewel sterilisatie of naar de kwaliteit van het sperma) moet u uw sperma opvangen in een speciaal daarvoor bestemd potje. Wij vragen u dit thuis te doen (het Saltro laboratorium beschikt niet over een geschikte ruimte). U kunt het gevulde potje samen met het aanvraagformulier alleen inleveren bij het laboratorium van Saltro. Het is belangrijk dat u dit binnen één uur na afname doet. U moet digitaal een afspraak maken voor het inleveren van sperma.

Inleveradres:
Saltro laboratorium - Receptie
Mississippidreef 83
3565 CE Utrecht

Let op! U moet een afspraak maken voor het inleveren van het sperma onderzoek.

Let op! Maakt u een afspraak via de Urologen kliniek Vleuten? Deze kliniek is failliet, wij nemen geen aanvragen van de Urologenkliniek meer aan. Maak in dit geval een afspraak met uw huisarts en zorg dat er een aanvraag wordt gedaan door uw huisarts dan voeren wij het onderzoek gewoon uit.

Afspraak maken

Wat is spermaonderzoek?

Spermaonderzoek (semen) kan gedaan worden om het resultaat van een vasectomie (sterilisatie) te controleren of om meer te weten over de kwaliteit van het sperma (zaad) in verband met een kinderwens. In Nederland kiezen 11% van de paren als anticoncentie een sterilisatie bij de man. En 1 op de zes paren krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Het meest betekenisvolle onderzoek bij mannen in het geval van sterilisatie of vruchtbaarheidsonderzoek is een spermaonderzoek.

Wat wordt er met spermaonderzoek onderzocht?

Doel van dit onderzoek is het in beeld brengen van de kwaliteit van het sperma. Het sperma wordt in het laboratorium onderzocht. Bij dit onderzoek kijken we naar de hoeveelheid sperma, de concentratie en beweeglijkheid van de zaadcellen. Samen vormt dit een VCM uitslag. De VCM wordt vervolgens gebruikt als maat voor de kwaliteit van het sperma en het inschatten van de kans op een spontane zwangerschap. Voor een betrouwbaaronderzoek is het noodzakelijk dat u de patiëntinstructies die u van uw (huis)arts heeft gekregen exact opvolgt.

Veel gestelde vragen

U kunt sperma na masturbatie (aftrekken) opvangen in een speciaal potje dat u van uw huisarts heeft meegekregen. Voor het masturberen wast u de penis met water (geen zeep gebruiken) en droogt u deze goed af. Vang het sperma op in het potje. Wanneer een deel van het zaad buiten het potje terecht is gekomen, probeer dit dan alsnog in het potje te krijgen. U kunt op het aanvraagformulier noteren dat een deel verloren is gegaan. Het is belangrijk dat u aangeeft of het eerste of het laatste deel verloren is gegaan. Tijdens het masturberen kunt u geen condoom gebruiken, omdat dit de kwaliteit van het sperma beschadigt.
Ook kunt u geen sperma opvangen dat tijdens de geslachtsgemeenschap is vrijgekomen. U kunt het potje met sperma het beste vervoeren in de binnenzak van uw kleding. Hoge of lage temperaturen beschadigen namelijk de kwaliteit van sperma.

Lever het potje met sperma binnen één uur na afname op afspraak in bij het laboratorium van Saltro. U kunt hier een afspraak maken.

Het adres is:
Saltro
Mississippidreef 83
3565 CE Utrecht
088 700 1000

Wij adviseren u om thuis het sperma op te vangen in een speciaal daarvoor bestemd potje (Saltro beschikt niet over een geschikte ruimte hiervoor).
U kunt sperma opvangen in een speciaal daarvoor bestemd potje dat u krijgt van uw huisarts of kunt kopen bij een apotheek of drogist. Sluit het potje goed af en lever het samen met het aanvraagformulier in bij Saltro op afspraak. U kunt hier een afspraak maken. Het is belangrijk dat u dit binnen één uur na afname doet. U kunt het potje met sperma het beste vervoeren in de binnenzak van uw kleding. Hoge of lage temperaturen beschadigen namelijk de kwaliteit van sperma.

Het adres is:
Saltro
Mississippidreef 83
3565 CE Utrecht
088 700 1000

Wij adviseren u om thuis het sperma op te vangen in een speciaal daarvoor bestemd potje (Saltro beschikt niet over een geschikte ruimte hiervoor).
Saltro stuurt de resultaten van het spermaonderzoek naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie dagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.

Hoe wordt sperma onderzoek gedaan?

Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe spermaonderzoek in het laboratorium wordt gedaan.
Meer weten over andere onderzoeken? Kijk hier voor meer informatie over bloedonderzoek, urineonderzoek, ontlastingsonderzoek, bloeddrukmeting en fundusfotografie

Legitimatiebewijs

Wij vragen u altijd om een geldig legitimatiebewijs. Saltro is namelijk als zorgaanbieder wettelijk verplicht uw Burgerservicenummer (BSN) te noteren. Uw BSN staat op uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Wij verzoeken u dan ook een van deze legitimatiebewijzen mee te nemen naar een Saltro-locatie. U kunt uw lichaamsmateriaal niet door iemand anders laten inleveren.