Ontlastingsonderzoek

Wanneer u wordt doorverwezen voor onderzoek van uw ontlasting, dan wil uw huisarts meer weten over eventuele afwijkingen in uw maag of in uw darmen.

Wat is ontlastingsonderzoek?

Ontlasting bevat bacteriën en parasieten die in sommige gevallen ziekmakend kunnen zijn. Ook kan er sprake zijn van andere afwijkingen die bij u klachten veroorzaken. Door ontlastingsonderzoek weten u en uw huisarts waar u aan toe bent en wat de beste behandeling is om in gang te zetten.

Wanneer is een ontlastingsonderzoek nodig?

Soms is het nodig om uw ontlasting (feces) te laten onderzoeken. Microbiologisch onderzoek kan duidelijk maken of er misschien ziekmakende bacteriën, virussen of
parasieten in uw darmen aanwezig zijn. De aanwezigheid van zogenaamd occult bloed in de ontlasting kan een aanwijzing zijn voor een darmpoliep of darmtumor. De hoeveelheid
calprotectine in uw ontlasting kan duidelijk maken of er sprake is van een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom.

Hoe wordt ontlasting onderzoek gedaan?

altro voert verschillende onderzoeken uit van uw ontlasting. Zo kan uw ontlasting bijvoorbeeld op kweek worden gezet om ziekmakende bacteriën op te sporen. Maar uw ontlasting kan ook onder een microscoop worden onderzocht op bijvoorbeeld de aanwezigheid van parasieten.

U kunt de ontlasting opvangen in een steriel potje dat u krijgt van uw huisarts of kunt kopen bij een apotheek of drogist. Sluit het potje goed af en zorg dat het schoon is aan de buitenkant en lever het potje samen met het aanvraagformulier dezelfde dag in bij een Saltro-locatie. In sommige gevallen kan uw arts het ook per post verzenden in een speciaal daarvoor bestemde verzendenvelop.

Waar geeft u de ontlasting af?

Voor het onderzoek kunt u uw ontlasting in het speciaal daarvoor bestemde potje, samen met het aanvraagformulier, dezelfde dag inleveren bij een Saltro bloedafnamelocatie.
Kijk hier voor onze locaties en openingstijden.

Veel gestelde vragen

U kunt de ontlasting opvangen in een steriel potje dat u krijgt van uw huisarts of kunt kopen bij een apotheek of drogist.
Het materiaal binnen 24 uur na afname inleveren. Het potje dat u heeft meegekregen is steriel en klaar voor gebruik. U mag het potje voor gebruik niet omspoelen of afwassen.
Saltro stuurt de resultaten van het ontlastingsonderzoek naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie dagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Dat is afhankelijk van het soort onderzoek dat wordt gedaan. Hieronder vindt u meer informatie over de tarieven van Saltro.
Tarieven

Legitimatiebewijs

Wij vragen u altijd om een geldig legitimatiebewijs. Saltro is namelijk als zorgaanbieder wettelijk verplicht uw Burgerservicenummer (BSN) te noteren. Uw BSN staat op uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Wij verzoeken u dan ook een van deze legitimatiebewijzen mee te nemen naar een Saltro-locatie.