Varicella zoster virus

BVZ1
V10

Algemene informatie

Het varicella zoster virus kan waterpokken en gordelroos veroorzaken. Dit virus is van mens op mens overdraagbaar. (bron: RIVM)

Welke vorm van diagnostiek?
De diagnostiek naar een acute varicella zoster virus (VZV) infectie (primo-infectie of re-activatie) berust op het aantonen van specifiek VZV DNA in blaasjesvocht of andere materialen middels een PCR. Deze methode is de meest sensitieve methode om een infectie met VZV aan te tonen.

Serologie is vooral toepasbaar voor het screenen van patiënten op een doorgemaakte VZV infectie of status na vaccinatie (IgG antistoffen). Een recente primo-infectie of re-activatie kan aangetoond worden door het bepalen van IgM en IgG antistoffen tegen VZV in serum, maar deze bepalingen zijn minder gevoelig en nauwkeurig dan een PCR bepaling op blaasjevocht of ander materiaal.

Voor het aantonen van een VZV infectie van het oog of in de liquor wordt geadviseerd standaard materiaal (oogvocht of liquor) in te sturen met serum voor het bepalen van specifieke antistofproductie in die compartimenten. Met name langer bestaande infecties van het oog of het CZS kunnen met deze bepaling aangetoond worden.

Bij vermoeden op resistentie tegen antivirale medicatie wordt geadviseerd een VZV genotypische resistentiebepaling aan te vragen. Deze bepaling wordt op EDTA-bloed, liquor, oogvocht en blaasjesvocht verricht.

Het tarief is afhankelijk van de gekozen diagnostiek.

  • Bepaling: varicella zoster virus PCR (VZV)
  • Methode/techniek: moleculaire diagnostiek middels PCR
  • Materiaal: blaasjesvocht
  • Benodigd volume: swab in eSwab (roze dop)
  • Bewaartemperatuur tot transport: 2-24°C
  • Bewaartijd tot analyse: indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 3 dagen
  • Uitslag bekend: 2-3 werkdagen
  • Resultaat: negatief/positief
  • Informatie/contact: zorginformatiecentrum 030-2361125 of voor intercollegiaal overleg met een arts microbioloog 030-2361100 (optie 1)
Afnamematerialenkaart
Methode: serologie voor bepaling IgM en IgG antistoffen
Materiaal: serum
Doorlooptijd/uitslag: serologie: IgG 1 dag, IgM tot 10 dagen
Bijzonderheden: immuniteit op antistoffen tegen VZV betekent alleen bepaling van IgG antistoffen

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven