Parasitaire PCR pakket 1 of 2 gastro-enteritis

F5
F6

Algemene informatie

Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door virussen, bacteriele toxines of bacterien. Deze vormen van acute diarree gaan meestal over binnen een week. Duurt de diarree langer dan 10 dagen dan wordt de kans dat de diarree veroorzaakt wordt door een parasitaire infectie hoger. De NHG standaard Acute Diarree beveelt aan feces onderzoek naar protozoa uit te voeren als de diarree langer dan 10 dagen duurt. Dit onderzoek betreft het fecesonderzoek naar parasitaire gastro-enteritis. 

Lees ook informatie over:
Indien er sprake is van een worm gezien in de ontlasting is de beschrijving van de worm en de klachten eventueel ondersteund met foto's vaak voldoende om een diagnose te stellen. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie anale jeuk met 5 - 10 mm kleine witte wormpjes, dit is verdacht voor Enterobius vermicularis. Of bewegende platte stukjes dit is verdacht voor lintworm ook Taenia spp. Of een lange witte ronde worm, dit is verdacht voor Ascaris lumbricoides. Indien er twijfel is over de diagnose is het zinvol aanvullend onderzoek te doen door de worm in te sturen (wormdeterminatie) of door feces in te sturen voor wormeieren onderzoek, of een plakband preparaat in te sturen voor specifiek onderzoek naar
Enterobius vermicularis.
Worminfecties kunnen via de huid of de darmen binnendringen en zich door het lichaam verplaatsen. Dit kan huidafwijkingen geven en eosinophilie. In die situatie kan onderzoek naar wormeieren in de ontlasting zinvol zijn voor het aantonen van bijvoorbeeld mijnwormen of Strongyloides stercoralis. Bij dergelijke infecties is het ook vaak mogelijk specifiek in bloed te kijken of iemand geinfecteerd is met behulp van serologie of een moleculaire bepaling naar de mogelijke verwekker.

  • Bepaling: parasitaire gastro-enteritis
  • Methode/Techniek: real time PCR gericht op aan of afwezigheid van Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium, Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis
  • Materiaal: feces (in feces container)
  • Benodigd volume: 5 gram
  • Bewaartemperatuur tot transport: 2-8°C
  • Bewaartijd tot analyse: indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 3 dagen
  • Uitslag bekend: onderzoek wordt uitbesteed. 3-4 werkdagen
  • Resultaat: negatief/positief uitslag voor Giardia lamblia, Entamoeba histolytica en Cryptosporidium. Resultaat voor Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis wordt alleen afgegeven op verzoek van de aanvrager.
  • Informatie/contact: zorginformatiecentrum 030-2361125 / of voor intercollegiaal overleg met een arts microbioloog 030-2361100 (optie 1)
  • opmerking: Parasitair PCR pakket 1: Entamoeba histolytica, Cryptosporidium, Giardia lamblia. Parasitair PCR pakket 2: Entamoeba histolytica, Cryptosporidium, Giardia lamblia, Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis. Het is mogelijk op het microbiologie aanvraagformulier te kiezen voor pakket 1 of 2. Bij de keuze voor pakket 1 is het achteraf mogelijk een verzoek in te dienen dat Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis alsnog worden gerapporteerd. U kunt hiervoor bellen met het microbiologisch laboratorium 030 2361155. Vanwege de twijfel over de pathogeniciteit van Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis worden deze uitslagen niet standaard gerapporteerd.
Afnamematerialenkaart

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven