Prikangst overwinnen

App tegen Prikangst

Een prik is enger voor de een van voor de ander. Bij Saltro Unilabs helpen we dagelijks mensen met prikangst door bijvoorbeeld goede uitleg te geven, wat extra tijd te nemen, en een gesprekje aan te knopen. Maar prikangst kan zich opbouwen en is lastig om te doorbreken. Saltro Unilabs kijkt daarom naar nieuwe manieren om angst verminderen voor een prettigere prikervaring voor iedereen. Daarom gaan wij de samenwerking aan met AINAR. AINAR is een spel voor op je telefoon dat jou helpt om controle te krijgen over je angst voor naalden.

Waarom kan deze app jou helpen?

De AINAR-app is een serious game voor je smartphone of tablet. De game werkt als volgt:

1. Wanneer de game start, rolt jouw avatar door de heuvels en vangt inecten. Jij bestuurt de snelheid van je avatar, en kan het laten springen en landen.
2. Door je sprongen precies goed te timen kun je hoog vliegen.
3. Maar let op: het kan zijn dat het zomaar gaat regenen, of sneeuwen. Rollen gaat lastiger, je glijdt misschien uit…aan jou de taak om te zorgen dat de zon verschijnt!
Ben je rustig en ontspannen? Dan is het lekker weer en schijnt de zon. Raak je angstig of gespannen? Dan wordt het weer steeds slechter en gaat het zelfs sneeuwen. De game geeft jou zo direct visueel inzicht je eigen gemoedstoestand, zelfs voordat je het zelf doorhebt. De game leert jou zo spelenderwijs om hele vroege, nog onbewuste signalen van angst of flauwvallen te overwinnen en voorkomen.

Hoe werkt het?
Op basis van wetenschappelijke onderzoek ontwikkelt het team achter AINAR een artificieel intelligentie algoritme, dat in staat is om deze onbewuste, vroege angstsymptomen in het gezicht te signaleren (o.a. door te kijken naar gezichtsexpressie, hartslag, huidskleur, etc.). Dit algoritme ‘leest’ je gezicht via de selfiecamera van de smartphone . Het algoritme zorgt ervoor dat de weersomstandigheden in het spel worden beïnvloed. Het is ontwikkeld door onderzoekers van de Tilburg University en Sanquin.

App tegen prikangst installeren

Installeer de AINAR app op je telefoon.
Voor iOS: link naar Apple store
Voor Android: link naar Playstore

Onderzoek

Saltro en AINAR onderzoeken of mensen vinden dat de app hen helpt en hen meer controle geeft over hun prikangst. Help jij ons door de app te spelen en een vragenlijst in te vullen? Vul dan hier de vragenlijst in. Ook als je geen prikangst ervaart is je mening waardevol! Download instructies voor AINAR staan in de vragenlijst.

Bekijk hier het filmpje van de onderzoeker met meer achtergrondinformatie.