Vitamine B6 (pyridoxal-5-fosfaat)

BV06

Vitamine B6 is een verzamelnaam voor verschillende op elkaar lijkende stoffen. De werkzame vorm is pyridoxal-5-fosfaat (PLP) dat in de lever wordt gevormd uit voorlopers. Het menselijk lichaam is voor het binnenkrijgen van vitamine B6 afhankelijk van de voeding. Pyridoxine en pyridoxamine komen vooral voor in plantaardige producten (groenten, granen, noten), terwijl pyridoxal vooral uit dierlijke producten (vlees) afkomstig is. Het bewerken van voedsel zorgt voor een 10-50% afname van de B6-vitamine concentraties.  

PLP is essentieel voor de werking van meer dan enzymen (eiwitten). Het speelt daarom een rol bij de energiehuishouding, de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel, de rode bloedcelvorming en hart en vaatziekten.  

Omdat vitamine B6 in veel voedingsmiddelen voorkomt, komt een tekort aan vitamine B6 tegenwoordig in Nederland nauwelijks nog voor. Bij een verhoogde behoefte (zwangerschap), bij remming van opname in de lever (alcoholisme) of bij een verminderde activatie van vitamine B6 (nierfalen) kan er een tekort optreden. Klachten van een vitamine B6-tekort zijn huidafwijkingen, tandvlees en mond ontstekingen, ijzergebreksanemie, diarree en tintelingen in handen en voeten. Er zijn zeldzame ziektebeelden en medicijnen die de werking van vitamine B6 verminderen, waardoor er hogere inname nodig is. 

Een langdurige overmaat aan vitamine B6 kan leiden tot het (tijdelijk) ontbreken of verminderen van gevoel in de armen en benen. Dit effect is omkeerbaar; de klachten verdwijnen weer zodra de vitamine B6-suppletie wordt gestopt.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid pyridoxal-5-fosfaat in het bloed. Dit is de werkzame vorm van het vitamine B6. Uw huisarts kan dit onderzoek laten doen wanneer hij/zij
een tekort of overmaat aan vitamine B6 vermoedt.

Wat wil de uitslag zeggen?

Een verlaagde concentratie wil zeggen dat er een tekort aan vitamine B6 in uw lichaam is. Een tekort kan het gevolg zijn van te weinig inname (ondervoeding). Andere mogelijke oorzaken zijn alcoholisme, nierfalen en zwangerschap.

Te hoge vitamine B6 waarden zijn meestal het gevolg van een te hoge inname van vitamine B6 supplementen of energiedrankjes/repen met vitamine B6. Bij een te hoge concentratie kunnen er problemen van de zenuwen in armen en benen ontstaan.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven