Semen (sperma) onderzoek na vasectomie

SPVA
Semen onderzoek kan alleen door de patiënt zelf op afspraak worden ingeleverd bij de receptie van het Saltro hoofdkantoor. Ga naar de online afsprakenmodule voor het maken van een afspraak.

Semen onderzoek kan alleen op afspraak worden ingeleverd op werkdagen tussen 8 en 12 uur op werkdagen. Er moet altijd een aanvraagformulier door de huisarts worden meegegeven (ook bij zorgdomein aanvraag).
Semen (of sperma) onderzoek wordt uitgevoerd als controle na vasecctomie (sterilisatie) en voor het inschatten van de vruchtbaarheid (fertiliteit) bij de man en de kans op spontane zwangerschap bij een kinderwens. Het is van belang om bij de aanvraag duidelijk aan te geven of het om een fertiliteits onderzoek of controle vasectomie betreft. Dit zijn aparte aanvragen op het aanvraagformulier voor de huisarts en bij het plannen van een online afspraak (zowel op papier als digitaal).
Voor een betrouwbare beoordeling van de spermacellen geldt altijd dat het noodzakelijk dat de intructies exact worden opgevolgd. U vindt de instructies voor het spermaonderzoek hier.

Laat uw patiënt rekening houden met het volgende:
  • Semenonderzoek kan alleen op werkdagen worden ingeleverd bij het laboratorium van Saltro (Mississippidreef 83, Utrecht)
  • Het sperma moet maximaal 1 uur voor de afspraak geproduceerd zijn i.v.m. de kwaliteit van het sperma.
  • Na 2-7 dagen onthouding is de kwaliteit van het sperma het beste te beoordelen.
  • Legitimatie is verplicht bij het inleveren van sperma onderzoek: dus de patiënt moet het materiaal zelf inleveren.

Wat meten we en waarom?

Bij onderzoek na een vasectomie wordt gekeken of er nog spermacellen aanwezig zijn en zo ja, of ze bewegen.

Wat wil de uitslag zeggen?

Bij onderzoek na vasectomie:Als er beweeglijke cellen aanwezig zijn, of >100.000 cellen, is de vasectomie mogelijk niet geslaagd en dient het onderzoek eerst herhaald te worden, eventueel gevolgd door een nieuwe vasectomie. 

Klik hiervoor de informatie voor patiënten.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven