Reticulocyten

BR03

Reticulocyten zijn onrijpe rode bloedcellen. Rode bloedcellen worden in het beenmerg aangemaakt. Zij ontwikkelen zich daar tot volwassen cellen en komen dan in de bloedbaan. Bij bloedverlies worden er in het beenmerg meer rode bloedcellen geproduceerd. Als gevolg van de verhoogde aanmaak kunnen soms onrijpe cellen in de bloedbaan terecht komen.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid reticulocyten in uw bloed. Uw huisarts zal dit bloedonderzoek kunnen laten doen bij het opsporen van de oorzaak van bloedarmoede.

Wat wil de uitslag zeggen?

Wanneer er bloedarmoede is met een verhoogd aantal reticulocyten in het bloed, kan de bloedarmoede het gevolg zijn van bloedverlies of afbraak van rode bloedcellen. Een verlaagd aantal reticulocyten kan komen door ziektes van het beenmerg, maar ook bij tekorten aan noodzakelijke stoffen voor het maken van de rode bloedcellen. Na het starten van een behandeling voor bloedarmoede kan het aantal reticulocyten in het bloed stijgen.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven