PSA

BP57

PSA is een eiwit dat gemaakt wordt door de prostaat. De prostaat is een klein orgaan dat zich bij mannen onder de blaas, rondom de plasbuis bevind. De prostaat maakt een vloeistof die in het zaad komt. Op oudere leeftijd kan de prostaat groter worden. Hierdoor kunnen plasklachten ontstaan als kleine hoeveelheden plassen en vaak plassen. Soms ontwikkelt zich kanker in de prostaat. Bij prostaatafwijkingen kan de hoeveelheid PSA in het bloed stijgen.

Wat meten we en waarom?

Bij deze test meten we de totale hoeveelheid PSA in het bloed. Uw huisarts kan dit onderzoek aanvragen wanneer er een vermoeden bestaat op prostaatproblemen of bij follow-up van prostaat problemen. Meestal wordt er ook een inwendig onderzoek gedaan.

Wat wil de uitslag zeggen?

Een verhoogde PSA waarde is een aanwijzing voor het bestaan van een prostaatprobleem. Bij licht verhoogde kan er sprake zijn van prostaatkanker, maar dat is niet zeker. Er kan ook sprake zijn van een ontsteking (prostatitis) of een goedaardige vergroting van de prostaat. Bij sterk verhoogde waarden is de kans op prostaatkanker groter en wordt er vaak doorverwezen naar het ziekenhuis. PSA waarden nemen toe met de leeftijd. Ook na prostaat operaties of andere ingrepen in de buurt van de prostaat of bij de druk op de prostaat na een lange fietstocht worden verhoogde waarden gezien.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven