Prolactine

BP31

Prolactine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de hypofyse, een belangrijke hormoonproducerende klier in de hersenen. Hormonen zijn stoffen die andere organen kunnen aansturen. Prolactine komt in lage concentraties voor in het bloed bij mannen en bij vrouwen die niet zwanger zijn. Tijdens de zwangerschap stijgt het prolactine. Het zorgt er voor dat na de bevalling de melkproductie op gang komt.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid prolactine in het bloed. Uw arts kan dit onderzoek aanvragen wanneer er sprake is van klachten die het gevolg kunnen zijn van teveel prolactine. Dit kan gaan om borstgroei bij mannen of onvruchtbaarheid, problemen met de menstruatie cyclus en melkafscheiding uit de tepels bij een vrouw die niet zwanger is (geweest), zichtbeperkingen en onverklaarbare hoofdpijn.

Wat betekent de uitslag?

De hoeveelheid prolactine is verhoogd gedurende de zwangerschap en wanneer borstvoeding gegeven wordt. Sommige lichamelijke stoornissen kunnen leiden tot een verhoogde prolactinewaarde, bijvoorbeeld anorexia nervosa, een verminderde schildklierfunctie, nierziekten, een verstoord (geslachts-)hormoonevenwicht of de aanwezigheid van een prolactinoom (een goedaardige tumor in de hypofyse die prolactine produceert). Ook het gebruik van sommige medicijnen kan leiden tot verhoging van prolactine. Stress voorafgaand een de bloedafname is een belangrijke oorzaak van een verhoogde hoeveelheid prolactine in het bloed. Licht verhoogde waarden kunnen ook voorkomen door een verminderde uitscheiding uit het lichaam (macroprolactinoom). Dit heeft geen betekenis voor de gezondheid. Een verlaging komt vooral door afwijkingen in de hypofyse, of door gebruik van bepaalde medicijnen.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven