Progesteron

BP35

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon. Het wordt vooral gemaakt in de eierstokken en tijdens de zwangerschap in de moederkoek. Het zorgt er voor dat het slijmvlies van de baarmoeder optimaal is voor de zich ontwikkelende vrucht. Ook bij mannen komt progesteron in kleine hoeveelheden voor.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid progesteron in het bloed. Uw arts kan dit bloedonderzoek aanvragen om vast te stellen of er sprake van een eisprong is geweest. Na de eisprong stijgt het progesteron sterk. Ook kan aan de hand van het progesteron het verloop van de zwangerschap gevolgd worden.

Wat betekent de uitslag?

De uitslag wordt beoordeeld in combinatie met het moment in de cyclus. Na de eisprong is er een stijging van de hoeveelheid progesteron in het bloed. Tijdens de zwangerschap blijft het progesteron hoog. Te lage waarden kunnen dan wijzen op bijvoorbeeld een miskraam.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven