Parvovirus B19

BP12

Algemene informatie

De vijfde ziekte is een besmettelijke vlekjesziekte veroorzaakt door het Parovirus B19. Dit virus komt meestal voor bij kinderen. Mensen worden er niet erg ziek van.

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf 1 week voordat hij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen. De vijfde ziekte is vooral besmettelijk als u lange tijd dicht bij iemand in de buurt bent die het virus heeft. Bijvoorbeeld in gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Niet iedereen die in de buurt is geweest van iemand met de vijfde ziekte, wordt ziek.

Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al gehad. Iemand die vijfde ziekte heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.
(bron: RIVM)

Controle immuniteit

Methode: serologie voor IgG antistoffen.
Materiaal: serum.
Doorlooptijd/uitslag: 5 dagen.

Verdenking infectie

Methode: serologie voor bepaling IgM en IgG antistoffen.
Materiaal: serum.
Doorlooptijd/uitslag: 5 dagen.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven