Oestradiol

BO06
Let op: bepaling bij Saltro onbetrouwbaar bij suppletie met oestrogeen/oestradiol-achtigen. Follow-up bij gebruik hiervan kan niet bij Saltro door interferenties. Moet dit toch, dan apart contact opnemen.

Oestradiol is een vrouwelijk geslachtshormoon. Het zorgt voor de ontwikkeling van de geslachtorganen bij vrouwen en voor de uiterlijke vrouwelijk kenmerken. Samen met andere hormonen speelt het een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid
(eisprong, conceptie en zwangerschap). Ook is het belangrijk voor de ontwikkeling en het krachtig houden van de botten en het reguleren van cholesterol. Bij vrouwen wordt het hormoon vooral geproduceerd in de eierstokken als reactie op de hormonen FSH en LH uit de hypofyse Na de overgang neemt de productie af oestradiol af. Hierdoor stijgen LH en FSH.

Ook bij mannen is oestradiol in kleine hoeveelheden in het bloed aanwezig. Het wordt dan gemaakt in de zaadballen, bijnieren en het vetweefsel.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid oestradiol in het bloed. Uw arts kan dit onderzoek aanvragen bij vroege puberteit, vruchtbaarheidsproblemen of een fertiliteitstraject, overgangsklachten, menstruatiestoornissen of bij andere hormonale klachten

Bij mannen kan het worden aangevraagd bij klachten van borstvorming (gynaecomastie).

Wat betekent de uitslag?

De hoeveelheid oestradiol is sterk afhankelijk van het moment in de menstruele cyclus. Hier wordt bij de beoordeling van de uitslagen door uw arts dan ook rekening mee gehouden. Een stijging van de hoeveelheid oestradiol in het bloed bij vrouwen kan onder andere voorkomen bij zwangerschap en bij tumoren van de eierstokken. Ook bij overgewicht kan er meer oestradiol in het bloed gevonden worden. Bij mannen kan een stijging gevonden worden bij gynaecomastie, overgewicht en bij tumoren van de zaadballen. Een daling wordt gevonden tijdens en na de (vervroegde) overgang en bij niet goed werkende eierstokken, bijvoorbeeld door hormoon onderdrukkende medicatie of bestraling.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven