Kalium

BE04

Kalium is een stof die in kleine hoeveelheden in ons bloed voorkomt. De stof is belangrijk voor het goed werken van de spieren. Ook speelt kalium een rol bij de vochtbalans van ons lichaam.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid kalium in uw bloed. Uw huisarts kan het bloedonderzoek laten doen in het kader van een algemeen onderzoek. De test wordt ook gebruikt bij onderzoek naar het functioneren van de nieren of naar bijwerkingen van medicijnen.

Wat wil de uitslag zeggen?

De uitslag geeft aan hoeveel kalium er in uw bloed aanwezig is. De waarde ligt over het algemeen tussen de 3,5 en 5. Een lagere uitslag kan wijzen op een verlies van kalium, bijvoorbeeld bij diarree of overgeven. Ook bij het gebruik van plaspillen kan soms de waarde dalen. Te hoge waardes komen vooral door nieraandoeningen of medicijnen.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven