Hepatitis A

BH44

Algemene informatie

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die zowel bij kinderen als volwassenen.

Mensen raken besmet met het hepatitis A-virus door feco-oraal contact contact Daarom is het belangrijk om de handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een bezoek aan het toilet. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn.

Er is geen behandeling met medicijnen voor hepatitis A. (bron: RIVM)

De diagnose acute hepatitis A virus infectie berust op het aantonen van HAV-IgM in serum. Voor het aantonen van immuniteit na een doorgemaakte infectie of vaccinatie volstaat het HAV-IgT te bepalen in serum (screening). De HAV PCR is geen routinediagnostiek maar kan in een enkel geval zinvol zijn. Deze test wordt uitgevoerd op het RIVM.

Methode: serologie voor bepaling IgM en IgG antistoffen
Materiaal: serum
Doorlooptijd/uitslag: 1-2 dagen
Bijzonderheden: een positieve IgM uitslag wordt door het laboratorium gemeld aan de GGD.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven