Foliumzuur (vitamine B11)

BF14

Foliumzuur (vitamine B11) is een vitamine dat een belangrijke rol speelt bij het goed functioneren van onze afweer en zenuwstelsel. Ook is het samen met vitamine B12 erg belangrijk voor de aanmaak van de rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap kan leiden tot de geboorte van een kindje met een open ruggetje (spina bifida).

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid foliumzuur in uw bloed. Meestal wordt de bloedtest aangevraagd als uit eerder onderzoek is gebleken dat er sprake is van een speciale vorm van bloedarmoede, waarbij de rode cellen zijn vergroot (macrocytaire anemie). Ook kan uw huisarts een foliumzuur bepaling aanvragen als er aanwijzingen zijn voor ondervoeding. Dit komt voor bij overmatig alcoholgebruik of bij darmproblemen zoals de ziekte van Crohn en coeliakie (overgevoeligheid voor gluten). Vaak wordt foliumzuur samen met vitamine B12 aangevraagd.

Wat betekent de uitslag?

Te weinig foliumzuur in het bloed kan komen doordat er te weinig foliumzuur in de voeding aanwezig is of doordat de darmen het foliumzuur niet goed kunnen opnemen. Ook kan de uitscheiding van foliumzuur toenemen bij gebruik van bepaalde medicijnen of alcohol. Gedurende de zwangerschap kan door een toegenomen behoefte een foliumzuurtekort ontstaan. Te veel foliumzuur in het bloed kan komen door teveel inname van foliumzuurpreparaten.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven