Creatinefosfokinase (CK)

BK09

Creatinefosfokinase (CK) is een eiwit dat een rol speelt bij de energievoorziening van cellen. Het komt vooral voor in het hart, de hersenen en skeletspieren. De kleine hoeveelheid CK die normaal in het bloed gevonden wordt is afkomstig van skeletspieren. CK afkomstig van de hersenen komt vrijwel nooit voor in het bloed. De hoeveelheid CK in het bloed neemt toe als skeletspier- of hartspiercellen beschadigd zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hartinfarct. Maar ook onder normale omstandigheden, bijvoorbeeld na sporten, kan het CK verhoogd zijn. Bij de behandeling met medicijnen tegen cholesterol zien we soms ook een verhoging.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid CK in het bloed. Uw arts kan dit bloedonderzoek aanvragen wanneer hij een hartinfarct vermoedt. Ook bij klachten van verminderde spierkracht en spierpijnen kan dit onderzoek gedaan worden om spierschade op te sporen.

Wat betekent de uitslag?

Een verhoogde waarde in het bloed betekent dat er sprake is van spierschade. Het kan daarbij gaan om het hart, maar ook om andere spieren in het lichaam. Een verhoging hoeft niet altijd te betekenen dat er sprake is van een ziekte. Ook na flinke inspanning kan het CK verhoogd zijn.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven