Cholesterol

BC10

Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Het speelt een rol bij de opbouw van weefsels en organen en bij de aanmaak van bepaalde hormonen en galzuren. Cholesterol wordt deels uit de voeding opgenomen en deels door de lever aangemaakt. Transport van en naar de weefsels vindt plaats m.b.v. lipoproteïnes , dat zijn vetbolletjes bestaande uit cholesterol, triglyceriden en bepaalde eiwitten (o.a. apolipoproteïnes ). Er zijn grofweg" twee soorten cholesterol-bevattende lipoproteines: HDL (het 'goede' cholesterol) voert het cholesterol af uit de weefsels en organen en brengt het naar de lever. LDL ('slecht cholesterol') vervoert cholesterol naar de verschillende weefsels en organen. Cholesterol kan blijven kleven aan de binnenkant van onze bloedvaten. Dit geeft vernauwingen, die kunnen leiden tot een hartinfarct. Veel cholesterol in het bloed maakt de kans op vaatproblemen groter.

Wat meten we en waarom?

In het bloed meten we de hoeveelheid van het totaal aan cholesterol. Hierbij wordt zowel het LDL-cholesterol als het HDL-cholesterol gemeten, zonder verschil te maken tussen beide vormen.

Wat wil de uitslag zeggen?

Op basis van alleen de uitslag van het totaal cholesterol kan er geen conclusie gemaakt worden. Voor het maken van een goede inschatting van het risico op hart- en vaatziekten, wordt de cholesterolratio bepaald. De cholesterolratio is het totale cholesterolgehalte gedeeld door het HDL-gehalte. Deze waarde geeft een betere voorspelling voor het risico op hart- en vaatziekten dan de totale cholesterolwaarde.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven