Calcium

BC03

Calcium is een van de meest belangrijke mineralen in het lichaam. Het is noodzakelijk voor het goed functioneren van spieren en zenuwen. Daarnaast speelt het een onmisbare rol bij de botstofwisseling en de bloedstolling.
99% van het calcium zit in de botten. De rest zit in het bloed, en dat is wat we kunnen meten. De helft hiervan is gebonden aan eiwitten.Calcium wordt vaak aangevraagd bij algemeen onderzoek, of bij nierstenen of nierziekten, botpijn, zenuwpijn of spierkrampen.

Wat meten we en waarom?

We meten de totale concentratie calcium in het bloed (vrij en gebonden aan eiwitten). Dit wordt gedaan om onderzoek te doen naar verschillende aandoeningen die te maken hebben met de werking van bot, bijschildklier, nieren, het hart en zenuwen. Vaak wordt het aangevraagd samen met albumine (vanwege de binding van caclium aan albumine) en fosfaat (vanwege de samenwerking met fosfaat in het lichaam).

We berekenen ook een gecorrigeerd calcium. Hierbij wordt caclium berekend aan de hand van de albumine concentratie. ALbumine is voor een groot deel gebonden aan albumine. Als albumine laag is, zal calcium ook lager zijn omdat we de concentratie gebonden en ongebinden meten. Een laag caclium bij een laag albumine hoeft dus niet afwijkend te zijn. Hetzelfde geldt voor hoge concentraties.

Calcium kan ook in de urine worden gemeten, om te kijken of er sprake is van een overmatige calcium uitscheiding door de nieren.

Wat betekent de uitslag?

Een afwijkend calcium in bloed is meestal een indicatie van een onderliggend probleem. Om dit probleem te achterhalen is meer onderzoek nodig, zoals fosfaat, magnesium, vitamine D, PTH en kreatinine. Vitamine D en PTH zijn hormonen die de calcium concentratie reguleren en meting van deze concentraties kan richting geven of het calcium afwijkend is door een probleem met de bijschildklier. De overige bepalingen kunnen helpen inzicht te
krijgen of er nog meer tekorten/overschotten aan mineralen zijn. De verhouding tussen de verschillende mineralen en hormonen is namelijk erg belangrijk en geeft richting aan waar de oorzaak van het afwijkende caclium ligt. Ook bepaalde medicijnen kunnen een verhoogd of verlaagd calcium geven.Het eten van veel of weinig calcium heeft geen invloed op de gemeten calciumconcentratie in bloed.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven