Bilirubine totaal

BB07

Bilirubine ontstaat bij de afbraak van het hemoglobine uit rode bloedcellen. Het is sterk geeloranje gekleurd. De afbraak en aanmaak van de rode bloedcellen is onder normale omstandigheden in balans. Er is altijd bilirubine in bloed aanwezig, want rode bloedcellen worden contine afgebroken en weer aangemaakt.

Bilirubine wordt in de lever omgezet in een vorm die uit het lichaam kan verdwijnen (geconjugeerd wateroplosbaar bilirubine). Dit wordt via de gal en de darmen uit het lichaam verwijderd.

Wat meten we en waarom?

We meten de totale hoeveelheid bilirubine in het bloed, zowel het geconjugeerde wateroplosbare deel als het ongeconjugeerde niet-wateroplosbare deel. Uw arts kan dit bloedonderzoek aanvragen bij een vermoeden op of het vervolgen van problemen met de lever- of galwegen of bij een verhoogde afbraak van rode bloedcellen (hemolytische anemie).

Wat betekent de uitslag?

Een verhoging van de hoeveelheid totaal bilirubine wijst op problemen van de lever of een verstopping van de galwegen waardoor bilirubine niet kan worden uitgescheiden en opstapelt. Ook kan het passen bij een verhoogde afbraak van rode bloedcellen (hemolyse). Andere (bloed)testen naast bilirubine zijn altijd nodig om de oorzaak te achterhalen, zoals ALAT, alkalische fosfatase en gamma GT.

Bij sterk verhoogde waarden zal er ook geelzucht (icterie) optreden met geel oogwit en mogelijk een verkleurde huid.

Als totaal bilirubine verhoogd is, kan een direct bilirubine worden toegevoegd. Als direct bilirubine ook verhoogd is kan dit wijzen op een blokkade bij de lever of galwegen. Als het directe bilirubine niet meestijgt met het toale bilirubine, ligt hemolyse voor de hand.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven