Datum
2 januari 2019

Is afvallen in combinatie met trombose een goed voornemen?

Het nieuwe jaar is vaak een mooie gelegenheid om met goede voornemens te starten. Een veel voorkomend voornemen is afvallen. Met een gezond gewicht heb je immers minder risico op hart- en vaatziekten. Het is wel belangrijk te weten dat een streng vetarm dieet bij een trombose cliënt de INR-bloedwaarde kan laten stijgen.

Vitamine K

Dit heeft met vitamine K te maken. Want vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Dit betekent dat het de vetten uit de voeding nodig heeft om opgenomen te worden in het lichaam. Bij een vetarm dieet zal de opname van vitamine K minder zijn.

Nu speelt vitamine K een grote rol bij bloedstolling. Een aantal stollingsfactoren wordt alléén in de lever aangemaakt als er sprake is van voldoende vitamine K.

Dit zijn de zogenaamde vitamine K afhankelijke stollingsfactoren. Door gebruik van acenocoumarol of fenprocoumon raakt de vitamine K geblokkeerd waardoor een kunstmatig tekort aan vitamine K ontstaat. Zo worden er met opzet minder vitamine K afhankelijke stollingsfactoren aangemaakt en raakt de bloedstolling vertraagd. De INR-bloedwaarde gaat omhoog naar de gewenste hoogte. De kans op stolselvorming wordt hiermee kleiner.

Vetarm dieet

Als u echter minder vitamine K binnenkrijgt door een vetarm dieet, kan de INR-bloedwaarde dus ongemerkt verder stijgen. Daarom vragen we u het te melden als u een vetarm dieet gaat volgen.