Datum
27 november 2018

Het was een steengoede ochtend

Wij hechten veel waarde aan de professionele ontwikkeling van zorgverleners binnen de eerste lijn. De huisartsen van morgen mogen hierin natuurlijk niet worden vergeten! Daarom hebben we op donderdag 22 november een Saltro scholing georganiseerd voor de derdejaars huisartsen in opleiding. Na een kopje koffie en rond te hebben gekeken in onze Saltro experience room zijn we van start gegaan met de scholing.

''Leerzaam, leuk, zinvol! Hier ga ik een hoop van meenemen in de praktijk.''

Professionele ontwikkeling

Nynke Wiersma, onze trombosearts, startte de ochtend door meer te vertellen over NOAC’s in de huisartsenpraktijk. Wat zijn de veranderingen in de trombosezorg? Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van antistolling? En wanneer is het zinnig om over te stappen op NOAC en wat zijn de voor- en nadelen?

Vervolgens heeft Tjin Njo, arts klinische chemie, verdieping gegeven over laboratorium diagnostiek in de huisartsenpraktijk. Wat is zinnige zorg? Wanneer vraag je diagnostiek aan en waarvoor? Vragen die uit de groep kwamen hadden betrekking op hoe werkt het diagnostisch onderzoek en hoe kan het dat je soms een uitslag ontvangt die je niet hebt aangevraagd? Tjin heeft meer kunnen uitleggen over hoe deze processen werken.

Tot slot sprak Arjen Stam over Gastro-enteritis. Poep. Wat kunnen we daar allemaal uithalen? Wanneer is het zinnig om een feces onderzoek te doen en wanneer is het zinnig om over te gaan op behandelen? Wist u bijvoorbeeld dat het behandelen van Salmonella het risico op langdurig
dragerschap verhoogt? Vaak is het beter om af te wachten en de antibiotica te laten liggen.

Volgens de HAIO’s was het een “steengoede ochtend” en kunnen ze veel meenemen voor in de praktijk.