Datum
12 december 2019

Meerdere innovatieve winnaars bij Saltro Valley van 3 december

Patiënten, huisartsen en medewerkers van Saltro beslissen samen over de zorg van morgen bij Saltro Valley. Innovatie is een belangrijke kernwaarde van Saltro. We geloven dat het goed is om zorgvragers, zorgverleners, zorgvernieuwers en medewerkers van Saltro al vroeg te betrekken bij nieuwe ideeën. Daarom organiseren we Saltro Valley bijeenkomsten, waarin we gezamenlijk beslissen welk idee het meest potentie heeft voor Saltro en haar klanten. Dinsdag 3 december 2019 was weer een bijeenkomst vol innovatieve ideeën.

Tijdens deze bijeenkomst zijn drie kansrijke innovaties gepitcht aan patiënten, huisarts en collega’s. Na de pitches was er tijd om vragen te stellen, waarna de deelnemers gevraagd werd, elke innovatie te voorzien van een score. Het idee dat het best scoorde, krijgt een begeleider uit het Innovatie-team om samen het idee verder uit te werken.

Pitch 1: Hospital Heroes

Hospital Heroes is een initiatief van twee verpleegkundigen uit het LUMC. Zij willen de beleving van kinderen rond een bloedafname verbeteren door het inzetten van augmented reality. Dit is een app om kinderen te informeren, af te leiden, te ontspannen en hen een veilig gevoel te geven. Kijk hier hoe dat er uit ziet.

Medewerkers van Saltro nemen ook vaak bloed af bij kinderen en hebben een schat aan ervaring. Ook wij hebben de wens om de zorgverlening rond kinderen te verbeteren. Samen met de Hospital hero’s kunnen we werken aan een app die wij beide zouden kunnen gebruiken en daarmee de beleving van kinderen rond een afname te verbeteren.

Pitch 2: Poepmeter

De poepmeter is een apparaat dat bloed kan detecteren in je ontlasting in je eigen toilet. Voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker stuur je een beetje ontlasting op, zij onderzoeken of er bloed in de ontlasting voorkomt, een belangrijke graadmeter voor darmkanker. De poepmeter doet eigenlijk hetzelfde maar dan thuis en vaker. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname maar met de poepmeter kun je vaker testen zodat je zeker weet dat er geen bloed in je ontlasting aanwezig is. Het is gemakkelijk en helpt bij het vroegtijdig signaleren.

Pitch 3: Monitoring van COPD patiënten

De Emma COPD is een zelfmanagement platform voor COPD patiënten en hun omgeving. Patiënten dragen een smartwatch, waarmee zij hun bewegingsactiviteit en slaappatroon kunnen inzien. Een belangrijk onderdeel van EmmaCOPD is het digitale longaanval actieplan. Op deze manier krijgen zij meer inzicht in het symptoomverloop en kunnen toekomstige exacerbaties voorspeld en voorkomen worden.

En de winnende pitch is...

De deelnemers (zorgvragers, zorgverleners, zorgvernieuwers en medewerkers van Saltro) kozen via een vragensysteem voor twee winnaars: de app van Hospital Heroes en het platform van Emma COPD (van Medicineman). De komende weken gaan we met een versnellingsteam de ideeën verder uitwerken. Dat leidt tot een advies aan de medische staf en het managementteam van Saltro.

Wil je meer weten over deze pitches?
Je kunt alle voortgang volgen op de Saltro Valley pagina. Door over de rode bolletjes te scrollen, zie je het onderwerp. En als je erop klikt, zie je meer informatie. Naast voortgang van de ideeën kun je ook zelf een goed idee indienen. Als je zelf een keer mee wilt beslissen, kun je dit op de webpagina aangeven en nemen we contact met je op.