Datum
10 juni 2020

Saltro bij Nieuwsuur "Gebruik ons nou!"

Zorgverleners hadden in de eerste twee maanden van de uitbraak van het coronavirus veel vaker getest kunnen worden. In maart en april waren er veel meer coronatests beschikbaar dan er werden gebruikt, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Als er vaker was getest had dat volgens betrokkenen veel besmettingen en doden kunnen schelen. Duizenden tests bleven op de plank liggen. In de afgelopen maanden heeft het kabinet in debatten, briefings en interviews juist steeds herhaald dat er te weinig testcapaciteit was, onder meer door gebrek aan materialen.

Nieuwsuur vroeg daarom alle 55 laboratoria, waaronder Saltro, die door het RIVM zijn goedgekeurd om te testen op corona, naar hun direct beschikbare capaciteit in maart en april.

"Ik dacht telkens 'gebruik ons nou'", zegt Esther Talboom voorzitter raad van bestuur van Saltro. "Want we zijn er, we doen testen, we hebben een logistiek netwerk met normaal gesproken 200 locaties en we bezoeken mensen aan huis en alle kwetsbare patiënten. Geef ons een rol."

Bekijk hier de reportage van Nieuwsuur.
Bekijk hier