Datum
3 september 2020

Saltro ondersteunt bij opsporing Familiaire Hypercholesterolemie

Familiaire Hypercholesterolemie is de meest voorkomende genetische aandoening met een tot 17 keer hogere kans op hart- en vaatziekten. Familiare Hypercholesterolemie is goed behandelbaar. Wanneer op vroege(re) leeftijd begonnen wordt met behandeling, kunnen gemiddeld 11 gezonde levensjaren worden toegevoegd.

Wanneer er in een familie meerdere personen met een hoog LDL-cholesterol zijn, is er misschien sprake van Familiaire Hypercholesterolemie. Personen met deze aandoening hebben een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het belang van tijdige herkenning, diagnose en behandeling in de eerste én tweede lijn is daarom groot. DNA-onderzoek wordt gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Ook Saltro wilt bijdragen aan het vergroten van de bewustwording van de gevaren van Familiaire Hypercholesterolemie en doet daarom in samenwerking met stichting LEEFH een extra poging om patiënten met Familiaire Hypercholesterolemie op te sporen.

Komende periode benaderen we huisartsen van patiënten, waarbij vanaf 2019 een LDL cholesterol > 6,5 mmol/L geconstateerd is en dragen we daardoor bij aan het opsporen van Familiaire Hypercholesterolemie.

In de onderstaande video vertelt Prof. Dr. Martina Cornel namens de stichting LEEFH hoe u als huisarts patiënten met Familiaire Hypercholesterolemie kunt herkennen, verwijzen en begeleiden.
Bekijk video