Datum
5 oktober 2018

Wanneer moet je denken aan een infectie met Vibrio cholerae?

Begin oktober 2018 is een bericht verschenen waarin wordt vermeld dat bij een in Nederland woonachtige patiënt de diagnose cholera is vastgesteld na een kort verblijf in Algerije. Dit is aanleiding om stil te staan bij de vraag: wanneer moet je denken aan een infectie met Vibrio cholerae en hoe kan dit onderzoek aangevraagd worden?

Vibrio cholerae

Vibrio cholerae is de verwekker van cholera, een infectie van de darmen. Cholera kenmerkt zich door soms heftige, waterige diarree met overgeven. De diarree heeft de kenmerken van rijstwater, lichtgroen van kleur met vlokjes en afwezigheid van geur. Cholera verloopt bij de mens meestal mild, waarbij de zieke vanzelf weer geneest. Cholera kan ook een zeer ernstig beeld veroorzaken met risico op uitdroging vanwege het vele vochtverlies.

Slechte sanitaire omstandigheden en voedingstoestand

Cholera is vooral bekend vanwege grote uitbraken in het buitenland, waarbij mensen in vaak al slechte sanitaire omstandigheden en voedingstoestand ernstig ziek worden en soms ook overlijden aan uitdroging. Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC,www.ecdc.europe.eu) houdt bij waar cholera voorkomt en hoe groot het risico is voor verspreiding naar en binnen Europa. In de laatste update van 21 september 2018 meld het ECDC dat er belangrijke cholera uitbraken zijn Yemen, Nigeria, Democratische Republiek Congo , Haïti en Somalië en dat er nieuwe uitbraken van cholera zijn in Algerije en Zimbabwe (zie ook https://ecdc.europa.eu/en/cholera).

Zelden een cholera infectie gerapporteerd

Ondanks de meerdere cholera uitbraken wereldwijd wordt maar zelden een cholera infectie gerapporteerd in reizigers die terugkeren vanuit deze landen. Het toepassen van goede hygiëne maatregelen is de belangrijkste maatregel om infectie te voorkomen. Het risico op verspreiding in Europa en Nederland is vanwege de goede sanitaire omstandigheden en hygiëne standaard verwaarloosbaar klein (zie ook https://ecdc.europa.eu/en/cholera).

Onderzoek niet standaard opgenomen in de diagnostiek

Het onderzoek naar Vibrio cholerae is niet standaard opgenomen in de diagnostiek naar bacteriële verwekkers van gastro-enteritis bij Saltro vanwege het zeer lage voorkomen. Dit is conform de standaarden in Nederland. Er moet gedacht worden aan cholera als er sprake is van een (zeer) waterdunne diarree bij een persoon die terugkomt uit een gebied waar cholera heerst. Het onderzoek wordt uitgevoerd op feces met speciale kweekmaterialen en moet apart op het aanvraagformulier worden aangevraagd. Indien u denkt aan Vibrio cholerae en onderzoek hierna wilt inzetten is het beste vooraf contact op te nemen met de dienstdoende arts microbioloog van Saltro.

Neem contact op