Diep veneuze trombose

Als er een stolsel ontstaat in een diepe ader, heet dit diep veneuze trombose (DVT). Een diepe ader ligt diep in het weefsel en is een verzamelvat om het bloed af te voeren. Oppervlakkige aders liggen vlak onder de huid en komen weer uit op een diepe ader. Meestal komt diep veneuze trombose voor in een been of het bekken. Maar het kan ook voorkomen in de arm, hersenen of buik. De klachten kunnen verschillend zijn. Afhankelijk van de grootte van het stolsel wordt het bloedvat meer of minder afgesloten.

Trombosebeen

Een stolsel kan een diepe ader van het been afsluiten, waardoor het bloed niet meer goed doorstroomt. In het been kan dit voor zwelling, een rood/paarse huid, warmtegevoel en pijn zorgen. De huid kan glanzend en strak worden. Maar soms zijn er niet of nauwelijks klachten en wordt de trombose pas ontdekt bij een complicatie als longembolie.

Complicaties bij een trombosebeen
Naast een longembolie kan diep veneuze trombose in een been leiden tot beschadiging van de aderkleppen in het been. Hierdoor ontstaan spataderen. Dit kan resulteren in een blijvend slecht functionerend aderstelsel van het been: het post-trombotisch syndroom (PTS). De verschijnselen van PTS zijn een dikker been, een dunne, glanzende huid, vocht in het been en een bruine verkleuring van de huid. Soms ontstaan moeilijk genezende wonden (open been). Het dragen van elastische kousen helpt om deze chronische aandoening te voorkomen.


Trombose opruimen
Het lichaam lost een stolsel zelf op. Maar als er al trombose aanwezig is, kan dit juist leiden tot uitbreiding en verergering van de trombose. De antistollingsbehandeling, zorgt ervoor dat de trombose niet uitbreidt. Zo kan het lichaam vervolgens de trombose afbreken en opruimen.

Behandelduur
Bij een eerste diep veneuze trombose is de behandelduur drie tot zes maanden. Dit hangt af van de oorzaak van de trombose. Bij een tweede of derde diep veneuze trombose wordt nader onderzoek gedaan naar de oorzaak van de trombose. Afhankelijk hiervan varieert de duur van de antistollingsbehandeling van drie maanden tot levenslang.