Staphylococcus aureus dragerschap

L2

Algemene informatie

Staphylococcus aureus
is een bacterie die bij veel mensen voorkomt en tot de normale huidflora van de mens hoort, vooral op de huid en in de neus. Daarnaast kan deze bacterie verschillende infecties veroorzaken. Bekende voorbeelden in de huisartsenpraktijk zijn krentenbaard (impetigo), steenpuisten (furunkels), wondinfecties
en cellulitis (niet de sinaasappelhuid, maar een ontsteking van deopperhuid en het huidvet). Soms kan de bacterie ook dieper in het lichaam komen en ernstige ziektebeelden veroorzaken.

Van de normale bevolking is 20% langdurig (levenslang) drager, 60% af en toe drager en 20% nooit. Dragerschap van Staphylococcus aureus wordt gezien als een belangrijk reservoir voor het ontwikkelen van recidiverende huidinfecties, zoals impetigo en furunculose. Voor het screenen op dragerschap voor Staphylococcus aureus wordt eenmalig een neuskweek aanbevolen (conform NHG richtlijn).

LET OP, NIET VERWARREN MET: het screenen op dragerschap voor MRSA (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), hiervoor wordt eenmalig een neus-, keel-en perineumkweek aanbevolen in combinatie met een huid- of wondkweek. zie MSRAonderzoek. (Bron: RIVM, NHG)

  • Bepaling: S.aureus dragerschap (en geen verdenking MRSA)
  • Methode/Techniek: kweek op voedingsmedia
  • Materiaal:neus uitstrijk met behulp van eSwab. De wattenstok wordt in het voorste gedeelte van beide neusgaten (het neuspeutergebied) enkele malen langs de wand rondgedraaid.
  • Benodigd volume: swab in eSwab (roze dop)
  • Bewaartemperatuur tot transport: eSwab:2-24°C
  • Bewaartijd tot analyse: indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 3 dagen
  • Uitslag bekend: 2-5 werkdagen
  • Resultaat: negatief/positief voor S.aureus dragerschap met resistentiepatroon indien positief.
  • Informatie/contact: zorginformatiecentrum 030-2361125 of voor intercollegiaal overleg met een arts microbioloog 030-2361100 (optie 1)
Afnamematerialenkaart

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven