Allergie onderzoek

BA66

Bij een IgE gemedieerde allergie maakt het lichaam IgE antistoffen tegen een onschadelijke stof (allergeen) uit de omgeving, zoals stuifmeel of pinda. Deze antistoffen zijn geen 'gewone' antistoffen (meestal IgG of IgM), zoals bij een verkoudheid of bij een auto-immuunziekte, maar allergie-antistoffen. Vrijwel alle allergien waarvoor tIgE testen beschikbaar zijn, kunnen bij Saltro worden aangevraagd.

Wat meten we en waarom?

Met allergie testen kunnen aanwijzingen worden verkregen of er sprake kan zijn van een allergie tegen iets in de leefomgeving.

De test meet de hoeveelheid allergie-antistoffen in het bloed. Meestal zijn dit IgE antistoffen en in sommige gevallen IgG antistoffen.

Een allergie test kan worden aangevraagd als iemand klachten heeft van een plotselinge (acute) of langer durende (chronische) allergie. Klachten zijn bijvoorbeeld netelroos (galbulten), eczeem (dermatitis), verstopte neus of neusverkoudheid (rhinitis), rode en jeukende ogen, jeuk aan slijmvliezen van de mond, astma. Bij een ernstige allergie is het hele lichaam betrokken en kan er een anafylactische reactie optreden (acute vernauwing van de luchtwegen en ernstige benauwdheid) of zelfs anafylactische shock door het zuurstoftekort in de hersenen. Met allergietests kan soms onderzocht worden welke stof de allergie veroorzaakt. Dit kan met de huidpriktest (krasjestest) of met bloedonderzoek. Het belangrijkste bij de diagnose van een allergie is echter de anamnese door de dokter.

Wat betekent de uitslag?

Een normale uitslag betekent meestal dat er geen sprake is van een allergie. Een verhoogde uitslag kan erop wijzen dat de patiënt een allergie heeft. Het komt voor dat de waarde verhoogd is, terwijl de patiënt geen klachten heeft die wijzen op allergie. Er wordt dan wel gezegd dat iemand gevoelig is, en niet allergisch. De hoogte van de uitslag van de allergietest voorspelt niet hoe erg de allergische reactie zal zijn. Wel is het zo dat hoe meer antistof aanwezig is, hoe groter de kans is dat de patiënt reageert op de geteste stof (allergeen). Per geteste stof is dit verschillend.Zie ook hier en hier voor meer informatie en voor een VLOG

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven