Herpes simplex virus

V9
S12
S13
S14

Algemene informatie

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus, type 1 of 2.

In ongeveer 60% van de gevallen van herpes genitalis is type 2 de oorzaak en in de resterende gevallen type 1. Deze infectie kan leiden tot klachten als koorts, hoofdpijn, spierpijn en pijnlijke gezwollen lymfeklieren. Vervolgens treden klachten op bij de geslachtsorganen, zoals rode uitslag met daarin blaasjes gevuld met helder vocht. De symptomen van een primaire infectie bij vrouwen zijn pijn, jeuk, moeite met plassen, vaginale afscheiding en lymfeklierzwellingen. Mannen hebben soms ook klachten door een ontsteking van de urinebuis.
(bron: RIVM)

Herpes genitalis is een klinische diagnose die het beste kan worden bevestigd met PCR. Met behulp van PCR wordt het type bepaald (type 1 of 2). Bepaling van antistoffen, zowel diagnostisch als screening, is zinloos omdat 50% van de gevallen wordt veroorzaakt door zowel type 1 of 2. Serologie moet dan ook worden ontmoedigd.

Bepaling:herpes simplex virus type 1 en 2 PCR
Methode/techniek: moleculaire diagnostiek middels PCR
Materiaal: genitaal of oraal blaasjesvocht/uitstrijk met een swab
Benodigd volume: swab in UTM medium (rode dop)
Bewaartemperatuur tot transport: 2-24°C
Bewaartijd tot analyse: indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 3 dagen
Uitslag bekend: 2-3 werkdagen
Resultaat: negatief/positief
Informatie/contact: zorginformatiecentrum 030-2361125 of voor intercollegiaal overleg met een arts microbioloog 030-2361100 (optie 1)
Afnamematerialenkaart

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken van 2020. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven