Glucose Tolerantie Test (OGTT)

GTT1

Bij vermoeden op een zwangerschapsdiabetes (tijdelijke verhoging van de suikerspiegels gedurende de zwangerschap) kan een zorgverlener een glucosetolerantietest (GTT) aanvragen. Hierbij wordt een bloedglucosewaarde gemeten nadat u een drankje met 75 gram glucose heeft gedronken. De waarde van de nuchtere glucose en/of de waarde 2 uur na het glucosedrankje, geeft informatie over het wel of niet hebben van suikerziekte (diabetes gravidarum). Meestal gebeurt dat tussen 24ste en 28ste week van de zwangerschap. De uitslag wordt gerapporteerd aan de aanvrager van deze test. Die zal u verder in dit traject begeleiden.

Afspraak maken

U maakt vooraf een afspraak via onderstaande button. Leer
hier
meer over het maken van een afspraak

Maak hier uw afspraak

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 8 uur voor de bloedafname niet mag eten en drinken. U kunt wel een slokje water drinken.
  • Als u medicijnen gebruikt mag u die gewoon innemen, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken.

Meer over de bloedafname

Het onderzoek

  • Een medewerker Bloedafname neemt bloed bij u af.
  • Daarna krijgt u een suikerdrankje dat u binnen vijf minuten helemaal moet opdrinken. Daar kunt u misselijk van worden maar dat gebeurt niet vaak.
  • Het suikerdrankje is in de smaak: neutraal, citroen en sinaasappel, hiernaast ziet u de flesjes
  • U gaat rustig in de wachtkamer zitten, daar staat een comfortabele stoel voor u klaar Het is fijn als u wat meeneemt wat de tijd verdrijft zoals een boek, tablet of tijdschrift.
  • Tijdens het onderzoek is roken, eten en (zware) lichamelijke inspanning niet toegestaan. U mag maximaal 1 bekertje water drinken. Na twee uur wordt er nogmaals een bloedmonster afgenomen voor een glucosebepaling. Het onderzoek duurt in totaal iets meer dan twee uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Het is aan te raden eerst iets te eten voordat u weer naar huis vertrekt. U kunt op eigen gelegenheid naar huis.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven