Clostridium difficile GDH

F1

Algemene informatie

Clostridium difficile (C. difficile) is een bacterie die een bacteriele gastro-enteritis kan veroorzaken. Er zijn C. difficile stammen die toxines produceren en stammen die geen toxines produceren. De toxine producerende stammen kunnen een ontsteking van de darmwand veroorzaken. Een infectie kan varieren van geen klachten of een milde diarree tot een zeer ernstig verlopende ontsteking van de dikke darm (colitis). Risicofactoren voor het verkrijgen van een C.difficile infectie zijn antibioticagebruik en opname in een ziekenhuis of zorginstelling in de maanden voorafgaand aan de infectie en oudere leeftijd. C. difficile infectie bij kinderen is zeer zeldzaam.

  • Bepaling: toxine A en B Clostridium difficile GDH (glutamaat dehydrogenase) en Clostridium difficile
  • Methode/Techniek: antigeenbepaling dmv enzymatische assay
  • Materiaal: feces van personen ouder dan 1 jaar (in feces container)
  • Benodigd volume: 5 gram
  • Bewaartemperatuur tot transport: 2-8°C
  • Bewaartijd tot analyse: indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 3 dagen
  • Uitslag bekend: 1-2 werkdagen
  • Resultaat: negatief/positief. Indien er sprake is van een positieve GDH-test wordt vervolgens onderzocht of er sprake is van toxine productie. Positief resultaat wordt door de arts microbioloog doorgebeld aan de aanvrager. Indien de toxine bepaling negatief is, is er sprake van aanwezigheid van non-toxicogene C.difficile. Deze stammen kunnen geen infectie van de darmwand veroorzaken en zijn niet klinisch relevant.
  • Informatie/contact: zorginformatiecentrum 030-2361125 of voor intercollegiaal overleg met een arts microbioloog 030-2361100 (optie 1)
  • Opmerking: GDH is een enzym dat door alle C.difficile stammen in relatief grote hoeveelheden geproduceerd wordt. GDH-testen hebben een hoge sensitiviteit en een hoge negatief voorspellende waarde. Het bepalen van GDH is daarom een geschikte screeningstest. Het aanvragen van een losse toxine bepaling is niet mogelijk. (Indien een toxine bepaling uitgevoerd moet worden, worden hier extra kosten voor in rekening gebracht)
Afnamematerialenkaart

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven